ActualitateSliderSocialUltima ora

”2023 – Anul European al Competențelor”

EUROPE DIRECT Gorj și Biblioteca Județeană ”Christian Tell” Gorj organizează în data de 9 Mai 2023, la Târgu Jiu, o masă rotundă cu tema: ”2023 – Anul European al Competențelor”, sub denumirea ”Skills and Upskills!”. Evenimentul se va desfășura în MansArta Bibliotecii Județene Gorj, între orele 10:00-13:00.

Discrepanțele pieței muncii din Europa se acutizează. Deși șomajul este la un nivel redus, există o lipsă de forță de muncă în anumite domenii care a atins un nivel record. În România, nu există încă o abordare structurală a nevoilor de pe piața muncii. De asemenea, pentru a atinge obiectivele Tranziției Verzi și Digitale a Europei, este nevoie de o identificare corectă și coerentă a competențelor de care oamenii au nevoie pentru a fi competitivi pe piața muncii, iar apoi de identificare a programelor de formare adecvate pentru aceștia, în funcție de vârstă, de experiența pe care deja o au sau pe care ar fi dispuși să și-o formeze.

Participanții vor avea ocazia de a dezbate cu specialiști, furnizori de formare, reprezentanți ai programelor de formare finanțate din fonduri europene, aceste aspecte. Astfel, vor fi identificate posibile soluții, care să ajute cetățenii să se orienteze mai bine pe piața muncii, să dobândească acele competențe necesare pentru o lume verde și digitală, dar și să se reinventeze, dobândind competențe noi.

În cadrul unei mese rotunde va fi prezentat anul 2023 ca Anul European al Competențelor și importanța implicării factorilor cu rol în formarea adulților pentru a construi un viitor mai bun, cu impact în creșterea calității vieții persoanelor aflate pe piața muncii.

Discuțiile se vor îndrepta spre trei direcții: o listă cu competențe up-datate la cerințele de pe piața muncii, o listă cu posibili furnizori de formare a competențelor, la nivel regional și național, un ghid de orientare pentru cei care doresc să dezvolte aceste competențe.

Articole similare

Back to top button