ActualitateSliderSocialUltima ora

Târgu Jiu dispune de un aparat special de verificare a afectării arborilor

Municipiul Târgu Jiu se numără printre puținele orașe din România care dispune de un aparat special pentru verificarea nivelului de afectare a arborilor, în funcție de vechimea fiecărui arbor. Procesul de verificare este unul simplu. Pe tulpina arborelui sunt montați senzori care analizează nivelul sunetului, prin lovirea ușoară cu un ciocan special. În funcție de viteza sunetului care trece prin substanța copacului, persoanele specializate stabilesc dacă arborele respectiv trebuie sau nu tăiat.

Datele culese prin intermediul aparatului sunt analizate prin intermediul unui soft specializat care întocmește o diagramă. În respectiva imagine se poate observa cum arată interiorul arborelui și cât de afectat este de trecerea timpului. Cu alte cuvinte, aparatul este un tomograf ce indică starea de sănătate a unui arbore.

Ionuț Jilăveanu, directorul Serviciului de Gospodărie Comunitară Târgu Jiu, declară că aparatul este extrem de util în identificarea problemelor legate de arborii din municipiu. Întrucât prețul unui astfel de aparat este destul de costisitor, nu toate UAT-urile își permit achiziția unuia.

Datele culese în urma activității de întreținere a spațiilor verzi din oraș sunt introduse în Registrul Spațiilor Verzi. Acesta funcționează încă din anul 2019 și cuprinde atât poziția, cât și localizarea tuturor arborilor din municipiul Târgu Jiu.

Articole similare

Back to top button