ActualitateSliderSocialUltima ora

Tânără cu AVC grav – a reușit să fie salvată de personalul SJU Târgu Jiu

O tânără de 31 de ani din județul Gorj, mamă a doi copii de 5 și 7 ani, a ajuns la spital la începutul lunii februarie, după ce a suferit un accident vascular de amploare. Doctorul Cristina Căliman, medic neurolog de gardă în acel moment și care s-a ocupat de acest caz, susține că doamna este cea mai tânără pacientă ce a fost supusă trombolizei. Tromboliza constă în injectarea în perfuzie continuă, timp de o oră, a unei substanţe fibrinolitice (alteplază), în doza calculată în funcție de greutatea pacientului. Substanța administrată poate ajuta la dizolvarea cheagului de sânge format și la restabilirea circulației sanguine, astfel încât țesutul cerebral parțial ischemiat să nu se mai necrozeze. Prin tromboliză intravenoasă, se poate obține o evoluție mai rapidă spre ameliorarea paraliziei, a tulburărilor de vorbire sau a altor semne și cresc șansele pacientului de a evolua fără sechele

Femeia în vârstă de 31 de ani a avut un foarte mare noroc, susține medicul neurolog Cristina Căliman. Există un interval de doar 4 ore și jumătate de la debutul AVC-ul, când se poate efectua procedura de tromboliză, timp în care personalul medical este nevoit să efectueze examenul neurologic, analize de sânge, CT cerebral, la care se adaugă și timpul în care pacientul este transportat până la unitatea medicală. Practic, din momentul prezentării pacientului la spital se declanșează o cursă contra cronometru, metaforic vorbind, pentru ca acesta să fie salvat.

Astăzi pacienta se află acasă și urmează tratamentul de recuperare. Întreg personalul medical este fericit că a contribuit la salvarea vieții acestei doamne.

Cristina Căliman speră ca în cel mai scurt timp să aibă inaugurarea compartimentului de UAVCA din cadrul SJU Târgu Jiu, fapt ce ar reprezenta un pas înainte în tratarea pacienților ce reprezintă urgențe neurovasculare.

Articole similare

Back to top button