Spectacol de Dragobete în centrul orașului

Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj si Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” organizează vineri, 24 februarie 2023, un spectacol cu ocazia sărbătorii de Dragobete. Gorjenii sunt invitați să vadă un obicei care încă se mai practică de Dragobete în zona Olteniei, obicei prezentat de către Ansamblul de Obiceiuri și Datini din Tismana “TISA”. Începând cu ora 16:00, chiar în fața CJCPCT Gorj, Pompiliu Ciolacu, managerul instituției, va deschide evenimentul cu un moment poetic dedicat iubirii, iar apoi ansamblul “TISA” din Tismana va prezenta un obicei specific Dragobetelui.

Vineri, 24 februarie, sărbătoarea populară de Dragobete va fi marcată printr-un moment bazat pe numeroase tradiţii. Dragobetele este un personaj preluat de la vechii daci şi transformat ulterior într-un protector al tinerilor şi patron al iubirii. Urmând firul anumitor legende populare, se pare că Dragobete (numit şi “Cap de primăvară”, “Năvalnicul” sau “Logodnicul Păsărilor”) nu era nimeni altul decât fiul babei Dochia, un flăcău extrem de chipeş şi iubăreţ, care seducea femeile ce îi ieşeau în cale. Sărbătoarea are o tradiţie milenară şi marchează începutul primăverii, renaşterea naturii. Este specifică zonei de sud a ţării : Oltenia, Muntenia şi parţial Dobrogea.

“Dragobetele e o sărbătoare a românilor și are loc în fiecare an pe data de 24 februarie în mai toate zonele țării, mai ales în lumea satului, așa cum se întâmplă și în satele de munte ale Gorjului. Conform legendelor populare, Dragobetele este cunoscut ca fiu al ,,Dochiei” (femeia care se ocupă cu păstoritul) și vine în ,,nopțile cu lună” ca să aducă voia bună. Nu are puteri magice, dar are dibăcia de a fura inimile fetelor. De fapt, fiind o legendă, în lumea de azi e cunoscut faptul că un băiat din sat se ascunde în spatele acestui personaj (Dragobete), punându-și o mască din cetină verde și flori abia răsărite pe câmp sau pe cornet astfel încât să nu-și lase făptura ,,la vedere”. Nici nu apare el oricum sau oricând, ci numai după ce fetele cântă și descântă; doar-doar le-o auzi și o veni! Când apare, fetele îl supun la o serie de încercări pentru a vedea cât de iscusit e și ce îndeletniciri are (să cosească, să cioplească o ulucă). Vă așteptăm pentru a vedea obiceiul care încă se mai păstrează în zona Tismana de Dragobete.”, a declarant profesorul Maria Corlan Mischie, coordonatorul Ansamblului “Tisa”.

În continuarea evenimentului organizat în data de 24 februarie, Ansamblul „Privighetorile Gorjului”, condus de profesorul Emilia Drăgotoiu Nanu va prezenta mai multe cântece dedicate dragostei la români.