ActualitateSliderSocialUltima ora

Cum a evoluat preţul combustibililor în decurs de 2 săptămâni

Combustibilii s-au scumpit încă din prima zi a acestui an, după ce a fost eliminată compensarea cu 50 de bani a prețului la carburanți, dar și ca urmare a deciziei Ministerului de Finanţe de a majora, de la 1 ianuarie, nivelul accizelor stabilite de Parlament la nivelul minim dintr-o directivă UE. De la începutul anului şi până în prezent, preţul combustibililor a variat de la o zi la alta, sau de la o săptămână la alta. Pentru a observa mai bine acest fenomen, echipa Gorj TV  a analizat evoluţia preţului de la 3 staţii de alimentare. Datele au fost selectate pe parcursul a două săptămâni, din data de 6 februarie până la data de 17 februarie, exceptând zilele de weekend.

Conform preţului afişat la pompă în toată această perioadă, constatăm că 1 litru de benzină a costat între 6,53 lei (preţul minim) şi 6,64 lei (preţul maxim). Preţul motorinei a avut valori cuprinse între 7,35 lei/litru (preţul minim) şi 7,66 lei/litru (preţul maxim).

Au existat zile în care preţul carburanţilor a rămas acelaşi, dar şi zile consecutive în care au avut loc reduceri de câţiva bani. Spre exemplu, la toate cele 3 staţii de alimentare, în data de 6 februarie un litru de motorină costa 7,66 lei, respectiv, 7,60 lei, urmând ca a doua zi, în data de 7 februarie, să aibă loc o ieftinire cu 10 bani pe litru. În medie, în toată această perioadă, un litru de benzină a costat 6,59 lei, iar un litru de motorină a costat 7,45 lei.

Evoluţia preţului din această perioadă nu a fost una semnificativă, discutând aici de diferenţe de câţiva bani. În acelaşi timp, un factor în această evoluţie a fost reprezentat şi de staţia de la care şoferii au decis să alimenteze. Spre exemplu, în data de 14 februarie, un litru de benzină costa 6,58 lei, în timp ce la o altă staţie costa 6,64 lei. În cazul motorinei, un litru costa 7,35 lei la o staţie de alimentare, iar la altă staţie ajungea la valoarea de 7,41 lei.

Articole similare

Back to top button