Temperaturile ridicate din ianuarie afectează sectorul agricol?

Europa se confruntă cu cea mai caldă iarnă de când se fac înregistrări. România și alte șapte țări au avut cea mai caldă zi din orice lună ianuarie. În România, a doua zi a anului 2023 a fost cea mai caldă zi de ianuarie din istoria măsurătorilor înregistrate la 17 stații meteorologice. Potrivit Administrației Naționale de Meteorologie, în intervalul 1-5 ianuarie 2023, temperatura maximă absolută a lunii a fost egalată sau depășită la 34 de stații meteorologice, potrivit mindcraftstories.ro.

În Gorj temperatura din ultimele două săptămâni a variat. Deși nu am avut parte de de gerul bobotezei, caracteristic pentru luna ianuarie, valorile au scăzut în această perioadă, maximele încadrându-se între  4º și 6º Celsius, iar minimele între 2º și 5º Celsius. Noaptea și spre lăsarea dimineții, temperaturile au fost cu minus.

Ne-am întrebat dacă aceste schimbări climatice au afectat sau nu sectorul agricol. Valentin Priporeanu, directorul Direcției Județene pentru Agricultură Gorj, a declarat că agricultorii nu au cunoscut efecte negative. Sectorul pomicol ar fi fost cel mai predispus la astfel de afecțiuni, însă nu a fost suficient de cald cât să înflorească pomii.