ActualitatePoliticaSliderSocialUltima ora

S-a publicat proiectul OUG ce elimină declarația din energie

Marți seara, Ministerul Energiei a publicat proiectul de ordonanță de urgență, prin care se elimină declarațiile pe proprie răspundere, pentru clienţii casnici care au mai multe locuri de consum, pentru a beneficia de un preţ plafonat. Acest proiect modifică actul normative ce privind măsurile ce se aplică clienților finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023. Cu toate acestea, persoanele care utilizează aparate medicale, familiile cu minimum trei copii şi familiile monoparentale cu cel puţin un copil trebuie să depună această declaraţie pe proprie răspundere, pentru a beneficia de un preţ plafonat la energie.

“Prin prezentul proiect de act normativ se propune abrogarea art. 1 alin (10) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, eliminându-se obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat”, se arată în nota de fundamentare.

În situația actuală, conform legislației aprobate, prețul final al clienților casnici va fi plafonat doar la locurile de consum de domiciliu sau de reşedinţă ale clienţilor finali. Clientul casnic care are și adresă de reședință și una sau mai multe adrese de domiciliu era nevoit să depună la furnizor o declarație pe proprie răspundere privind locuința la care beneficiază de prețul plafonat.

“Această abordare, pe lângă faptul că se poate dovedi a fi laborioasă, poate afecta grav persoanele care locuiesc cu chirie, persoane care, chiar dacă în conformitate cu consumul lunar realizat sau dacă se găsesc în situaţiile speciale menţionate la art. 1 alin (1) lit a), pct. ii), iii) sau iv) ar avea dreptul să beneficieze de preţ plafonat, nu ar putea beneficia de facilităţile oferite în lipsa unei eventuale declaraţii depuse de proprietar sau în lipsa unui contract încheiat direct cu un furnizor de energie electrică”, este explicația din nota de fundamentare.

Această prevedere presupune un tratament diferit pentru consumatorii casnici, comparative cu operatorii economici ce beneficiază de facilitățile oferite de Legea nr. 357/2022 la toate locurile de consum, nu numai la un singur loc de consum.

“Este necesar ca toţi consumatorii casnici să poată beneficia de facilităţile stabilite prin actele normative în vigoare, să nu existe discriminări faţă de potenţialii beneficiari, să se evite situaţiile care ar putea conduce la afectarea consumatorilor cei mai vulnerabili, care nu deţin în proprietate o locuinţă, iar singurul criteriu care trebuie avut în vedere în acordarea facilităţilor oferite de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările şi completările ulterioare”, se arată în respectivul document.

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat în cursul zilei de ieri pe pagina sa de socializare că proiectul urmează să fie finalizat și pus în transparență decizională, urmând a fi aprobat săptămâna viitoare, în ultima ședință de guvern.

“Referitor la prevederea din legea aprobată de Parlament prin care românii cu mai multe locuri de consum au obligația să dea o declarație pe proprie răspundere, anunț că situația este în curs de rezolvare. Încă de la sfârșitul săptămânii trecute, premierul Nicolae Ciucă a trasat sarcina creării unui proiect de ordonanță care să ELIMINE aceste declarații, pentru ca toți cetățenii să beneficieze de tarifele plafonate indiferent de numărul locurilor de consum. Proiectul va fi finalizat și pus în transparență decizională în seara aceasta, urmând să fie aprobat săptămâna viitoare, în cadrul ultimei ședințe de guvern de anul acesta.”

 

Articole similare

Back to top button