ActualitateSliderSocialUltima ora

Recomandări DSVSA Gorj pentru consumatori în perioada sărbătorilor

Direcţia Sanitară-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Gorj recomandă cetăţenilor să cumpere produse alimentare numai din unităţi sau spaţii autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor. Astfel, vor avea certitudinea că atât carnea, cât şi alte produse de origine animală sau non-animală au fost supuse controlului sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi nu constituie un pericol pentru sănătatea publică.

După cumpărare, în cel mai scurt timp posibil, alimentele perisabile se introduc în frigider, unde se păstrează conform indicațiilor de pe etichetă.

Sacrificarea porcului din gospodărie şi consumarea acestuia în familie, fără controlul sanitar-veterinar al stării de sănătate a animalului şi a salubrităţii cărnii obţinute, poate avea consecinţe grave.

Este interzisă comercializarea cărnii și produselor din carne provenite de la porcul din gospodărie. De asemenea, este interzisă comercializarea porcilor, cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane.

Costul unui examen trichineloscopic este între 22 de lei + TVA (trichineloscopie directă) și 81 de lei + TVA (digestie artificială).

La sediul D.S.V.S.A. Gorj şi al circumscripţiilor sanitare-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor oficiale (C.S.V.S.A.O.) vor fi afişate informaţii utile consumatorilor, dar şi locaţiile în care poate fi efectuat examenul pentru identificarea Trichinella spp.  în carnea de porc.

Comercializarea cărnii de porc neexpertizată sanitar-veterinar şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează cu amenzi cuprinse între 20.000 și 40.000 de lei.

Este interzisă introducerea cărnii și a produselor din carne (toate speciile: porc, oaie, vită, pasăre, etc.) dintr-o țară terță în Uniunea Europeană, respectiv în România, prin bagajele personale ale călătorilor. Interdicția se aplică și în sens invers, dinspre România într-un stat membru sau țară terță.

Este recomandat ca ouăle și alte produse alimentare care se consumă în cantităţi mari în această perioadă, cum sunt: cozonacii, prăjiturile, legumele de sezon etc. să fie achiziţionate din spaţii amenajate, autorizate/înregistrate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, aflate sub controlul personalului de specialitate.

Articole similare

Back to top button