ActualitateSliderSocialUltima ora

”Alaiul obiceiurilor de iarnă” la Târgu Jiu

Consiliul Județean Gorj, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Școala Populară de Arte ”Constantin Brâncuși” Târgu Jiu se pregătesc să întâmpine sărbătorile de iarnă în spiritul tradițiilor autentice gorjenești moștenite din generații. În cadrul manifestării cultural-artistice ”În așteptarea lui Moș Crăciun-Colindă, Doamne, Colind ” va fi și ”Alaiul obiceiurilor de iarnă”, eveniment ce va avea loc în Piața Prefecturii din Târgu Jiu, joi, 15 decembrie, începând cu ora 10:00.

Ca în fiecare an, sute de colindători din toate colţurile judeţului isi dau întâlnire la Târgu-Jiu pentru a participa la acest eveniment devenit deja o tradiţie, una care, an de an, oferă târgujienilor ocazia de a asista la un frumos spectacol al datinilor şi obiceiurilor populare gorjeneşti.

Ca şi anul trecut, vor fi puse în scenă  mai multe obiceiuri: “Umblatul cu Capra”, “Ursul” şi “Pluguşorul”, obiceiuri care încă sunt păstrate şi respectate în zona de sub munte. Anul acesta organizatorii propun și un joc al măștilor prezentat de Ansamblul “Roua” din Padeș, dar și alte tradiții păstrate cu sfințenie de către “Corul Bărbătesc al Ansamblului Cheile Oltețului” din Polovragi și Ansamblul din județul Mehedinți, mai exact din Baia de Aramă Bordeiașul.

Organizatorii încearcă prin acest eveniment să  arate frumuseţea portului popular oltenesc şi, desigur, obiceiurile de iarnă păstrate din moşi-strămoşi pe aceste meleaguri. Cu siguranță foarte apreciat va fi de cei prezenți la acest eveniment programul de datini şi obiceiuri ale sărbătorilor de iarnă prezentat de „Grupul Bărbătesc al Ansamblului Folcloric Cheile Oltețului” din Polovragi (ansamblu al Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și al Căminului Cultural din Polovragi).

Articole similare

Back to top button