ActualitateSliderSocialUltima ora

Răspunsul lui Virgil Popescu legat de AHE a râului Jiu

Consiliul Județean Gorj a înaintat în data 24.11.2022, o adresă către Guvernul României, Ministerul Investițiilor Europene și Ministerul Energiei, prin care solicită includerea proiectului de investiții „AHE a Râului Jiu pe sectorul Valea Sadului – Vădeni” în lista proiectelor finanțate prin REPower EU.

“vă solicităm includerea în lista proiectelor, din anexa 1 la OUG, a obiectivului de investiții “ AHE a răului Jiu pe sectorul Valea Jiului – Vădeni””

Solicitarea vine în contextul lansării în procedură de transparență decizională a proiectului de Ordonanță de urgență privind obiectivele de investiții pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, în care sunt incluse doar două proiecte.

Având în vedere că REPower EU este orientat către investiții aflate în diferite etape de execuție, includerea AHE Valea Sadului – Vădeni este esențială, atât prin prisma anvergurii proiectului cât și prin cea a stadiului actual de execuție, de peste 50%.

De precizat că nu este primul demers pe care Consiliul Județean Gorj îl face în acest sens, în luna mai a anului 2018 fiind înaintată o solicitare similară, prin care se solicita găsirea unei soluții pentru finalizarea lucrărilor la obiectivul de investiții.

Folosințele complexe de apa ale acestui obiectiv de investiții, privind funcțiile non-energetice, sunt următoarele:

  • Asigurarea cu apă privind irigarea unei suprafețe de 74 000 ha teren agricol în județele Gorj și Dolj
  • Asigurarea unui debit suplimentar în aval de 7,5 mc/s cu asigurarea de 97 % pentru alimentarea cu apă a localităților și obiectivelor industriale și economice de pe cursul inferior al Jiului
  • Apărarea împotriva inundațiilor a localităților, obiectivelor economice și căilor de comunicație din zonă, pentru care este prevăzut un volum de atenuare de aproximativ 62 milioane mc.
  • Asigurarea îmbunătățirii calității apei, prin sedimentarea suspensiilor transportate pe râul Jiu și de la industria din bazinul superior al Jiului.
  • Scoaterea de sub limita inundării și redarea a circa 711 ha de terenuri agricole
  • Crearea unui rezervor important de apă care va influența favorabil microclimatul și va permite dezvoltarea zonei.

Prezent la Conferința de alegeri PNL Gorj, Ministrul Energiei, Virgil Popescu a ținut să sublinieze faptul că prin REPower EU se poate finanța doar componenta energetică, deoarece această amenajare hidro are utilități complexe.

 

Articole similare

Back to top button