ActualitateSliderSocialUltima ora

Aplicația “Amiabila” – la îndemâna tuturor șoferilor

Asiguratorii RCA împreună cu Biroul Asigurătorilor Auto din România (BAAR) au anunțat lansarea aplicației digitale Amiabila, care a devenit disponibilă din 15 octombrie. Prin intermediul acesteia, conducătorii auto vor putea completa și în format electronic formularul de „Constatare amiabilă de accident”, în conformitate cu prevederile Normei ASF nr.18/2022, care modifică Norma ASF nr.20/2017.

Aplicația este gratuită și poate fi descărcată din magazinele Google Play și App Store direct pe telefonul mobil de tip smartphone. Amiabila are un nivel ridicat de siguranță a datelor Amiabila se poate încheia de către ambii conducători auto prin intermediul unui singur telefon. Datele personale ale unuia vor putea fi transferate automat în telefonul celuilalt participant, printr-o scanare a unui cod QR, cu condiția ca ambii șoferi să aibă instalată aplicația pe telefon. În caz contrar, unul dintre ei va trebui să completeze manual datele celuilalt utilizator. În continuare poate fi utilizată și constatarea amiabilă pe formatul editabil de hârtie, distribuit de către asiguratorii RCA.

Modul de utilizare al Amiabila presupune parcurgerea câtorva pași. Într-o primă etapă, utilizatorul descarcă aplicația direct pe telefonul mobil, iar apoi își creează un cont de utilizator. În a doua etapă, acesta își completează datele personale solicitate de aplicație (permis de conducere, certificat de înmatriculare, carte de identitate, polița RCA). Informațiile din aceste documente pot fi preluate automat în formularul „Constatare amiabilă de accident” în format electronic. O a treia etapă se referă la modul de alcătuire a schiței accidentului. Aplicația oferă o infografie, din care utilizatorul poate selecta atât elemente exterioare (intersecții, semne de circulație, semafoare etc.), cât și poziția celor două autovehicule în momentul coliziunii. În mod similar, evidențierea avariilor produse se face prin poziționarea unei săgeți în zona elementelor deformate ale caroseriei.

Articole similare

Back to top button