ActualitatePoliticaSliderSocialUltima ora

De la “A POSTA” până la „A REALIZA”…Astăzi, despre energie!!!

În ultima perioadă am devenit cei mai buni comunicatori, doar pe rețelele de socializare.

Aici, politicieni, deputați și senatori sau chiar oameni care conduc administrațiile publice locale își anunță mărețele investiții, ne fac promisiuni pe care nu și le onorează sau ne spun care sunt punctele lor de vedere, deși uneori ocupă funcții importante chiar în instituțiile pe care le blamează.

Este și cazul pesedistului Constantin Ștefan, Secretar de Stat în Ministerul Energiei.

De ceva timp, PSD-ul din Gorj l-a instalat în funcția de Secretar de Stat în Ministerul Energiei cu scopul de a avea o reprezentare a județului în ceea ce înseamnă energia produsă pe bază de cărbune. Mai pe șleau, cu scopul de a ajuta la buna funcționare a singurei companii care mai ține Gorjul în viață, Complexul Energetic Oltenia.

Chiar dacă are ca atribuții relația cu Parlamentul, Constantin Ștefan, cel puțin pe rețelele de socializare, a criticat măsurile pe care Ministerul Energiei le-a luat, declarațiile sale fiind uneori în contradicție cu ceea ce se punea în aplicare.

Dar cum de la „a posta” până la „a face” este distanță mare, deocamdată putem doar prelua postările acestuia și evident le putem doar comenta. Asta nu înseamnă că se vor și realiza.

Ca în viața de politician, “un like nu înseamnă un vot”. Deci „nicio postare nu înseamnă o realizare.”

Surprins că până acum nu s-a găsit o soluție pentru scăderea prețului la energie, Constantin Ștefan, ne explică pe rețeaua sa de socializare care sunt pașii pe care ei, politicienii, trebuie să-i parcurgă:

“Soluția pentru scăderea prețului la energie există şi a fost practicată şi în trecut.

Se discută tot felul de soluții: de la supraimpozitarea profitului trader-ilor şi/sau a furnizorilor, reducerea kW cu preț plafonat la scaderea taxelor pe care statul le încasează…din punctul meu de vedere nu vor duce la stoparea creşterii prețurilor la energie ci va fi un alt experiment eşuat la care statul Român va plăti cu vârf şi îndesat mult timp.

Soluția este de a reveni, pentru o perioadă determinată de timp, la preț REGLEMENTAT PARȚIAL, pe care il ştim că va da roade, respectiv 70% reglementat (cu o marjă de profit prestabilit) combinat cu 30% preț din piața concurențială sau 80% cu 20% şi asta se poate aplica cel mai devreme din ianuarie 2023, dacă ne hotărâm să pregătim legislația de acum.

Pentru anul 2022 nu mai este timp, energia fiind deja contractată în procent foarte mare până la sfârşitul anului.

Dacă ieri pe PZU_ IBD 20 s-a tranzacționat cu 3600 lei/MWh, ne putem aştepta ca la iarnă să vedem prețuri astronomice, poate şi de 2-3 ori mai mari pentru că Europa/România este deja în corzi.”, a scris Secretarul de Stat, Constantin Ștefan.

Ștefan, ne dă exemplul Franței, care ia în calcul naționalizarea EDF-ului și ne mai spune că anul 2022 este compromis, poate reușim pentru 2023. Poate ne spune Secretarul de Stat, de ce anul 2022 este un an compromis? N-au avut timp, au fost alte preocupări, că din toamna lui 2021, ne „omorâm” cu prețurile astea….

“Franța ia în calcul să naționalizeze EDF, probabil să îi fie mai facilă introducerea prețului reglementat obținând din nou controlul asupra celui mai mare producător de energie.

Soluția trebuie adoptată urgent pentru a mai putea salva anul 2023 astfel încât, populația şi economia, care deja sunt vlăguite, să mai poată supraviețui şi să mai avem locuri de muncă.

Această soluție va fi sigur îmbrățişată şi de ‘operatorii de distribuție’ care sunt în momentul de față spre finish cu totul.

S-au constituit toate premizele la un loc: penurie de energie datorită renunțării la cărbune, criza cu războiul, seceta europeană care afectează rău producția hidro, prețuri insuportabile, prognoze înfiorătoare care fac legitimă DECIZIA, în fața partenerilor noştri, trecerii la PREȚ REGLEMENTAT PARȚIAL fără întârziere.

În anul 2020 sem. II, prețul reglementat pentru cei 4 mari producători la care statul român este acționar a fost:

Hidro – 115 lei/MWh; Nuclear – 182 lei/MWh; OMVPetrom – 226 lei/MWh si CE Oltenia – 249 lei/MWh. Sigur acum, pentru ultimii 2 mari producători prețul este sensibil mai mare din cauza certificatului de CO2, dar tot la un preț realistic poate fi reglementat.” a adăugat Constantin Ștefan.

Pe final de postare, Secretarul de Stat, face referire și la problemele întâmpinate de Cariera Roșia, cea mai mare carieră de lignit din România și ne sugerează nouă, că problema mineritului și a energiei ar trebui introdusă în CSAT.

Noi nu putem să o facem, dar Ștefan, împreună cu echipa sa sigur pot face demersurile pentru acest lucru, dar nu pe facebook ci în viața reală…

“Concomitent cu această trecere la #reglementat parțial trebuie discutat serios şi urgentat, şi în CSAT, rezolvarea problemei de la Cariera Roşia, adoptarea de HG-uri în vederea extinderii perimetrelor de lucru şi scoaterea din fondul forestier a terenurilor în vederea creşterii producției de cărbune, astfel încât, la iarnă, #CEOltenia să poată furniza în sistem 1800-2000 MWh pentru a asigura confortul minim necesar trecerii iernii.

PSD doreşte acest lucru, mai rămâne să se hotărască şi cealaltă jumătate din coaliție – PNL şi UDMR. Ce mai aşteaptă…să vedem prețuri de mii de euro/MWh când va fi prea târziu să mai îndreptăm dezastrul care deja se conturează!?

#PSDaresoluții

Da, ne-am dat seama că PSD are soluții… posibil ca și PNL să aibă soluții și AUR și USR cu siguranță și UDMR.

Toate aceste soluții le vedem pe rețelele de socializare, în viața reală ele lipsesc cu desăvârșire.

N-ar fi mai bine întâi să facem și după să postăm rezultatele?? Întrebăm doar….

Articole similare

Back to top button