Bună dimineața!!! S-au trezit boșii din sindicate…..

Deși situația Complexului Energetic Oltenia este una dificilă, sindicatele majoritare din companie n-au luat atitudine serioasă în nicio privință. N-au zis nimic când a fost prezentat Planul de Restructurare, n-au zis nimic când a fost suspendată activitatea carierei Roșia, n-au zis nimic în general când era vorba de companie.

Suspendarea activității Carierei Roșia i-a pus însă pe gânduri. Zvonurile că activitatea companiei va înceta chiar și înainte de termenele prevăzute în Planul de Restructurare, i-a trezit din somn și pe aceștia.

Dar vorba românului, “mai bine mai târziu decât niciodată”.

Nu o să insistăm pe activitatea sau inactivitatea sindicatelor, important este că în acest ultim ceas s-au gândit că este bine să tragă un semnal de alarmă.

“Având în vedere problemele cu care se confruntă S. Complexul Energetic Oltenia S.A., dar și solicitarea Guvernului României pentru creșterea producției de energie electrică pe bază de cărbune, respectiv blocarea unor perimetre de exploatare minieră, lipsa materialelor și a subansamblelor, atacurile tendențioase tot mai frecvente ale anumitor ONG-uri asupra companiei, creșterea necontrolată a prețurilor la produselor de bază precum și incertitudinea în rândul salariaților cu privire la viitorul activității în cadrul S. Complexul Energetic Oltenia S.A., emiterea Ordonanței de urgență nr.108/30.06.2022 privind decarbonizarea sistemului energetic, precum și situația economică și politică instabilă la nivel internațional, determinată de războiul din Ucraina, situație ce impune creșterea producției de energie electrică și de cărbune, vă solicităm instituirea stării de urgență în sistemul energetic național pentru soluționarea cu celeritate a următoarelor probleme:

  1. Renegocierea Planului de restructurare a S. Complexul Energetic Oltenia S.A., modificarea O.U.G. nr.108/30.06.2022, ținând cont de criza energetică la nivel european și creșterea producției energiei electrice pe bază de cărbune în multe țări europene (Germania, Polonia, Cehia etc.);
  2. Soluționarea următoarelor probleme pentru a asigura funcționarea și exploatarea cărbunelui, în vederea asigurării capacității de producție de energie electrică solicitată de către Guvernul României:

– extinderea perimetrelor de exploatare a carierelor din cadrul S. Complexul Energetic Oltenia S.A.;

– scoaterea din fondul forestier a suprafețelor împădurite, necesare exploatării cărbunelui;

– asigurarea bazei materiale și a resursei umane, în vederea realizării producției de cărbune și implicit a producției de energie electrică, solicitate de către ministerul de resort.

  1. Încetarea atacurilor din partea unor ONG –uri asupra S. Complexul Energetic Oltenia S.A. și sistemului energetic național, precum și tragerea la răspundere a tuturor factorilor decizionali răspunzători de inițierea acestor acțiuni, contrare securității energetice naționale;

  2. Reglementarea prețului la energie electrică pentru consumatorul final, în vederea stabilizării pieței de energie electrică;

  3. Actualizarea bugetului de venituri și cheltuieli al societății și implicit a fondului de salarii, având în vedere solicitările Guvernului României privind creșterea producției de cărbune/energie electrică pentru asigurarea securității energetice naționale.”, au transmis sindicatele.

Dacă nu va avea loc o întâlnire la cel mai înalt nivel, liderii sindicatelor din C.E.Oltenia îi avertizează pe guvernanți că vor picheta sediul Guvernului cu 500 de salariați ai companiei Complexul Energetic Oltenia.

“Solicităm, în regim de urgență, o întâlnire cu dl. Prim – ministru al Guvernului României, în vederea soluționării celor de mai sus.

În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a picheta cu minim 500 de salariați ai S. Complexul Energetic Oltenia S.A., pe termen nelimitat, a sediului Guvernului României”

Semnatarii acestei adrese sunt:

Președinte Pîrvulescu Dumitru, FNME și Căldărușe Gabriel, Vicepreședinte Federația “Univers”.