ActualitateSliderSocialUltima ora

Perioada de secetă duce la raționalizarea apei

Deficitul de precipitații din următoarele săptămâni ne conduce către o perioadă foarte complicată. În momentul de față există 8 localități în România unde a fost implementată restricționarea consumului de apă, în vederea reducerii posibilului risc de deșertificare.

Administrația Națională „Apele Române” informează cu privire la faptul că este necesară utilizarea rațională a rezervelor de apă pentru toate folosințele.

”Administrația Națională ”Apele Române” (ANAR) monitorizează continuu volumele din principalele lacuri de acumulare și asigură gestionarea eficientă a rezervelor de apă.

Rezerva de apă în principalele 40 lacuri de acumulare administrate de ANAR și S.P.E.E.H Hidroelectrica S.A. este astăzi de 3,45 miliarde mc de apă. Aceasta poate asigura necesarul de apă brută pentru toți beneficiarii din sursa de apă de suprafață în regim centralizat.

Prognoza unui debit mediu lunar al Dunării (emisă de INHGA) indică în continuare o valoare scăzută în luna iulie, respectiv în jur de 3000 mc/s. La aceasta se adaugă și un aport scăzut al debitelor afluente medii lunare în lacurile interioare ale României din cauza posibilei tendințe de scădere a aportului de precipitații. De aceea, estimăm că, la sfârșitul lunii iulie, în cele 40 lacuri de acumulare principale cu rol important în alimentarea cu apă pentru populație, industrie și productia de energie electrică, coeficientul de umplere va scădea de la 82%, cât este astăzi, la 68%.

De aceea, este extrem de important ca populația să înțeleagă faptul că sistemele de alimentare cu apă potabilă au fost dimensionate fără folosință de irigații și nu recomandăm în această perioadă udatul grădinilor și umplerea unor bazine/piscine.” 

Problema secetei nu se resimte doar la nivel național. Restricții privind consumul de apă au fost anunțate și în zone ale Italiei. Din cauza vremii și impactul secetei asupra aprovizionării cu apă, primarul a semnat o ordonanţă prin care se limitează folosirea apei potabile în scopuri domestice. Astfel, până la 31 august este interzisă folosirea apei potabile pentru irigarea grădinilor şi a terenurilor de sport, dar şi pentru spălarea maşinilor şi umplerea piscinelor. Cei care nu respectă decizia autorităţilor riscă amenzi de până la 500 de euro. Seceta care stăpânește Italia și, în special, această parte a țării provoacă serioase îngrijorări producătorilor agricoli și riscul care rezultă asupra disponibilității alimentelor. se arată pe site-ul autorităților locale și pe stiridiaspora.ro.

Astfel, recomandările care însoțesc această perioadă se referă la utilizarea apei într-un mod cât se poate de responsabil.

Momentan, la nivelul județului Gorj nu discutăm despre raționalizarea consumului de apă. Marcel Iacobescu, prefectul județului Gorj, declară că în funcție de cum vor evolua condițiile meteorologie vom putea discuta sau nu despre raționalizarea acestei resurse. Un lucru este cert: trebuie să consumăm apa în mod responsabil.

Articole similare

Back to top button