ActualitatePoliticaSliderSocialUltima ora

Carierele de grafit de la Baia de Fier – scoase de pe lista de închidere

Un proiect de Hotărâre de Guvern prevede eliminarea din lista minelor și carierelor ce se închid a perimetrelor miniere cu rezervă omologată pentru grafit la Cătălinu și Ungurelașu din Baia de Fier a județului Gorj. Respectivele perimetre au fost aprobate spre închidere definitivă și monitorizare a factorilor de mediu postinchidere prin Hotărârile de Guvern nr. 1008 din 2 august 2006 pentru perimetrul Cătălinu, respectiv 644 din 20 iunie 2007 pentru perimetrul Ungurelașu.

În cadrul conferinței de astăzi, deputatul USR Gorj, Radu Miruță, a vorbit despre această “victorie”, așa cum o numește. Demersurile făcute prin toate mijloacele încep să dea roade, conform declarației deputatului, întrucât cele două cariere de exploatare a grafitului de la Baia de Fier vor fi scoase de pe lista carierelor închise.

Ceea ce l-a frapat pe Miruță este faptul că niciunul din liderii partidelor PSD sau PNL Gorj nu a vrut să cupleze la redeschiderea minei de grafit de la Baia de Fier, în baza motivului ca acest demers aparține USR-ului.

La Baia de Fier trebuie să fie o fabrică de baterii, iar grafitul de aici, unic în România, rar în lume și extrem de căutat în contextul crizei energetice, își va recăpăta strălucirea în ciuda tuturor piedicilor, afirmă Miruță.

Radu Miruță susține, de altfel, că în baza realizării acestui proiect – redeschiderea carierelor de grafit – au fost făcute multe demersuri în Guvern, în Parlament, în cercurile internaționale de lobby, cu televiziuni naționale, cu geologi, cu mediul academic. Conform spuselor deputatului de Gorj, chiar Ministrul Claudiu Năsui a semnat începerea acestui drum, crezând în acest zăcământ care începe să prindă aripi, în ciuda tuturor piedicilor de ambiții politice.

Articole similare

Back to top button