ActualitateSliderSocialUltima ora

Măsuri de protecție pentru animale pe timp de caniculă

În această perioadă caniculară, proprietarii și deținătorii de animale au obligația de a respecta măsurile pentru a asigura protecția și bunăstarea necuvântătoarelor și de a evita apariția stresului termic asociat perioadei de vară, adesea cu temperaturi foarte ridicate.

Conform spuselor directorului DSVSA Gorj, Sorin Ștefănescu, fermierii și ceilalți proprietari de animale trebuie să le asigure acestora un adăpost corespunzător care să le ofere protecție față de acțiunea directă a razelor ultraviolete nocive. Animalelor trebuie să le fie asigurate în permanență cantități suficiente de apă și furaje corespunzătoare cantitativ și calitativ. Este important, de asemenea, să se verifice buna funcționare a echipamentelor de adăpare, de furajare și a sistemelor de ventilație și a generatoarelor de energie electrică acolo unde este cazul. Orice modificare suspectă a stării de sănătate sau a comportamentului animalelor devine o obligație a deținătorului de a anunța urgent medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă.

În ceea ce privește administrațiile locale pe teritoriul cărora există animale în transhumanță, acestea trebuie să cunoască situația reală și să informeze deținătorii de animale despre fenomenele prognozate. Consiliile locale și fermierii trebuie să se asigure că există posibilități de colectare și neutralizare a deșeurilor animaliere. De asemenea, tot în responsabilitatea acestora intră și asigurarea unor locuri prestabilite pentru retragerea animalelor în cazuri excepționale.

Deținătorii animalelor de companie precum câini, pisici, iepuri etc., în cazul în care acestea sunt ținute afară, trebuie să le asigure o sursă de apă potabilă, precum și adăpost corespunzător împotriva razelor solare. O atenție deosebită trebuie acordată transportului acestor animale, astfel încât acestea să nu fie ținute excesiv în vehicul, expuse în mod direct și pe o perioadă îndelungată la radiațiile ultraviolete și la temperaturi ridicate.

Ca și în cazul animalelor de crescătorie, caii și poneii ținuți afară în timpul zilei trebuie să aibă acces la adăpost umbrit și la sursele de apă și hrană. Aprovizionarea cu apă pentru cai și ponei trebuie verificată în mod regulat și trebuie să existe surse alternative de alimentare cu apă. În caz de caniculă, animalele folosite pentru tracțiune sau alte activități de povară nu vor fi exploatate în intervalul de timp 12:00 – 18:00, dacă temperatura exterioară la umbră depășește valoarea de 25°.

Transportatorii de animale vii sunt obligați prin lege să nu transporte animalele într-un mod care le-ar putea provoca răni sau suferințe inutile. Înainte de a pleca la drum se verifică dacă condițiile de microclimat oferite de mijlocul de transport sunt adecvate și asigurate pe întreaga durată a transportului. Traseul și alte aspecte legate de călătorie trebuie verificate înainte ca animalele să fie încărcate în mijlocul de transport, astfel încât, după încărcarea acestora plecarea să se facă cât mai repede. La temperaturi crescute, densitatea de încărcare a animalelor în mijlocul de transport va di redusă cu cel puțin 25% din capacitatea maximă de încărcare autorizată, în funcție de specie, talie, vârstă și starea fiziologică. În cazul în care călătoria nu începe în cel mai scurt timp de la îmbarcare, șoferii trebuie să aibă planuri de urgență pentru a îngriji animalele , în funcție de necesități. Pentru călătorii de peste 8 ore, sistemele de ventilație din vehicul trebuie să fie capabile să mențină temperatura de confort termic în compartimentul animalelor.

Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei care duce la deshidratare și poate provoca suferință sau chiar moartea animalului respectiv. Pentru a reduce acest risc trebuie să se acorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel. Animalele tinere, animalele hrănite preponderent cu furaje uscate și animalele care alăptează prezintă risc deosebit de deshidratare.

În ceea ce privește cantitatea de apă recomandată în funcție de specie, DSVSA Gorj vine cu următoarele precizări:

  • Vaci-lapte – 38-52 litri
  • Bovine – 38 litri
  • Cai – 20-45 litri
  • Ovine – 6 litri
  • Păsări – curte – 0,5 litri

Articole similare

Back to top button