ActualitateSliderSocialUltima ora

Atelier de educație media la bibliotecă

Pe data de 8 și 9 iunie, bibliotecarii din județul Gorj au ocazia să participe la un nou atelier de educație media organizat de Asociația One World Romania și Mediawise Society – centrul de resurse și formare în domeniul educației pentru competențe media și digitale din România. Seria cursurilor a fost deschisă în Dâmbovița și Tulcea, unde au participat peste 45 de bibliotecari din cele două județe.

Atelierul are loc la Biblioteca Județeană Christian Tell Gorj, fiind ultimul din această etapă. Acesta va fi susținut de Ionuț Mareș, jurnalist și critic de film, și Nicoleta Fotiade, expertă – formatoare în domeniul educației media și digitale, președinta asociației Mediawise Society. Până acum s-au înscris bibliotecari din 17 localități din județ.

Proiectul se derulează în două etape: în perioada aprilie – iunie au loc cursurile de educație media prin film documentar în cele trei județe. Cu îndrumarea formatorilor, participanții vor aplica aceste cunoștințe pentru a crea și a pune în practică împreună un format de proiecții de film și evenimente pentru publicul bibliotecilor lor în etapa a doua a proiectului (iunie – octombrie).

Participanții vor învăța despre producția filmului documentar și își vor dezvolta competențe de analiză critică a imaginii în contextul receptării mesajelor media, printre temele abordate fiind: filmul documentar cu subiecte relevante despre cetățenie, democrație, diversitate; analiza filmului documentar din perspectiva publicului; limbaj vizual și reprezentarea prin imagine (denotativ – conotativ, manipularea imaginilor etc.); înțelegerea propagandei ca formă de comunicare vizuală, analizată din perspectivă istorică și contemporană.

Filmul documentar vine în sprijinul dezvoltării gândirii critice, facilitând accesul participanților la noi chei de lectură în relație cu imaginea, dar și în raport cu temele de drepturi ale omului abordate de filmele prezentate.

Articole similare

Back to top button