ActualitateSliderSocialUltima ora

Motivul pentru care Manta solicită renegocierea PNRR privind decarbonarea

Când PSD discută despre dorința de a renegocia planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia se referă, de fapt, la renegocierea Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pe energie și renegocierea Green Deal-ului.

Decarbonarea sectorului de producere a energiei prevede trecerea de la cărbune la gaze naturale și surse regenerabile de energie electrică, toate acestea, desigur, în vederea asigurării securității energetice și stabilității Sistemului energetic național. Întrebat de ce a solicitat modificarea PNNR privind decarbonarea, deputatul social democrat Claudiu Manta a punctat faptul că în momentul în care a fost conceput planul de restructurare CEO condițiile de piață erau altele. În acea vreme nu se punea problema creșterilor explozive a tot ceea ce înseamnă curent electric și gaze naturale, la granița țării noastre nu se ducea vreun război și nu exista nici această criză energetică.

Discutând concret despre aspectele ce trebuie renegociate, Claudiu Manta a amintit de scoaterea sau trecerea în rezervă a grupurilor energetice, de închiderea etapizată a carierelor miniere, de programul “mai relaxat” de restructurare cu privire la forța umană și de posibilitatea unor noi angajări în cadrul CEO. Argumentul deputatul este acela că “nu poți să închizi niște capacități energetice fără să pui nimic în loc”.

Componentele ce necesită o renegociere sunt numeroase însă este nevoie de mai mult curaj din partea Ministerului. Dacă a fost posibilă renegocierea privind componenta de pensii și chiar și în agricultură discutăm despre irigațiile ce nu au fost inițial incluse în PNRR, Manta este de părere că trebuie purtată o discuție serioasă și în ceea ce privește strategia și securitatea energetică.

Articole similare

Back to top button