ActualitateSliderSocialUltima ora

Constantin Ștefan: “menținerea activității C.E.Oltenia este foarte importantă pentru securitatea energetică a României.”

Planul de restructurare al Complexului Energetic Oltenia este în linie dreaptă. Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a punctat de câte ori a avut posibilitatea că implementarea Planului de Restructurare este obligatorie, este necesară. Din partea parlamentarilor PSD de Gorj, a apărut și varianta în care implementarea planului de restructurare ar putea fi amânată.

Ieri, Secretarul de Stat din Energie, Constantin Ștefan a spus pe pagina sa de socializare că acesta este un moment prielnic pentru a se cere o amânare a implementării Planului de Restructurare al C.E.Oltenia și că acum este momentul să se solicite o modificare a PNRR-ului pe componenta C6-Energie.

“Având ca punct de plecare dezbaterea de Joi, 28.04.2022 din Comisia ENVI a Parlamentului European, România ca stat membru european beneficiază ‘ACUM’ de toate premizele să solicite cât mai repede modificarea PNRR-ului pe componenta C6-Energie, astfel încât:

-să stopeze închiderea prin dezafectarea grupurilor energetice pe cărbune de la Complexul Energetic Oltenia în 2022, 2025 şi 2029 respectiv

– să amâne adoptarea ‘legii decarbonării până la 30 iunie 2022’ prin care se stabilesc sumele ce vor reveni societăților pentru dezafectarea grupurilor şi închiderea exploatărilor miniere.

La această şedință, față de noile evoluții ale războiului şi crizei energetice, europarlamentarul Peter LIESE (PPE, DE) a remarcat că îndepărtarea de importurile rusești de energie ar însemna ca, cărbunele European ar putea să joace un rol mai important “în următorii doi sau trei ani”.

Frans Timmermans a răspuns reiterând, “că este logic ca unele state membre să-și reconsidere planurile de a folosi gazul ca un combustibil de tranziție, pe măsură ce se trece de la cărbune la regenerabile, recunoscănd că aceste state membre ar putea să folosescă cărbune pentru o perioadă de timp mai lungă decăt au planificat…”

Din calitatea sa de Secretar de Stat în Ministerul Energiei, Constantin Ștefan, a spus că menținerea activității la C.E.Oltenia este foarte importantă prin prisma securității energetice a României. Tot el a mai subliniat faptul că modificarea PNRR-ului nu înseamnă stoparea investițiilor în sursele regenerabile.

  • “Menținera activității la CE Oltenia câțiva ani în plus este deosebit de importantă pentru continuarea asigurării securității energetice a României.

  • Modificarea P.N.R.R.-ului şi amânarea punerii în aplicare a Planului de restructurare al CE Oltenia, nu înseamnă stoparea investițiilor în sursele regenerabile, ci continuarea independenței energetice atât a Statului Român cât şi a Europei care se confruntă cu o penurie de resurse energetice primare (cărbune şi gaze).

  • Toți factorii de decizie trebuie să îşi unească forțele pentru a păstra în funcțiune toate grupurile energetice pe cărbune până când nu vom fi siguri că noile grupuri pe gaz construite nu vor asigura aceaşi eficiență, siguranță şi securitate energetică SEN-ului.”

Articole similare

Back to top button