ActualitateSliderSocialUltima ora

De la independență energetică, la genocid economic.

Dacă acum câțiva ani România a fost exportator de energie, iată că astăzi țara noastră este importator de energie. O statistică realizată anul trecut ne spune că în 2021, România a produs 57,1TWh și am consumat 56,2 TWh. Am importat 7,6 TWh și am exportat 5,4TWh. Soldul ( import-export ) a fost în anul 2021 de 2,2 TWh.

Discutăm despre această scădere a energiei și în contextul “impus” și de Uniunea Europeană. Impropriu spus impus deoarece U.E. ne-a făcut câteva recomandări, totul a fost grăbit însă de “patrioții noștrii” din politică.

Ne-am asumat o țintă, 2030 și 2050 cu emisii de CO2 zero, o țintă pe care o putem atinge în decursul celor 25 de ani. Noi însă, (ne)reprezentați cum trebuie de slugarnicii din politică, ne-am asumat câteva lucruri cu consecințe catrastofale pentru cetățenii acestei țări, precum și pentru companiile care activează în România.

În anul 2021 ponderea procentuală a Surselor Convenționale și a Surselor Regenerabile în producția totală de energie electrică din România au fost:

  • Surse convenționale: 54,53 %
  • Surse regenerabile: 45,47 %.

Scumpirea energiei, scumpirea gazului, scumpirea combustibililor, scumpirea alimentelor de bază, acestea sunt câteva consecințe ale măsurilor luate de actualii politicieni. Sigur, ei aruncă parte din vină ba pe pandemie, ba pe războiul din Ucraina.

Nimic mai fals!

În alte țări ale U.E. scumpirile au fost atenuate de adevărate măsuri economice, de programe și proiecte concrete.

Dacă noi ne batem joc de ceea ce se cheamă energie pe bază de cărbune, vânzând Mintia la bucată, ca fier vechi, închizând capacitățile de producție de la Complexul Eneregetic Oltenia într-un timp relativ scurt, 2026, alții ne dau adevărate lecții de management al unei țări și de patriotism. Polonia a deschis de curând o nouă unitate de producție de energie prin arderea cărbunelui cu o putere de 910 MW. Noi închidem grupuri de la C.E.Oltenia. să nu mai vorbim că de atâția ani n-am fost în stare să construim un grup nou.

În actualul context, vorbim de măsuri serioase, de măsuri care să vină în sprijinul populației nu în sprijinul grupurilor de interese, Germania iată ne mai dă o lecție.

“Executivul de la Berlin a aprobat luni o modificare legislativă care va permite Guvernului să devină proprietar al companiilor din energie, ca o măsură de ultimă instanţă pentru asigurarea aprovizionării în eventualitatea unei situaţii de urgenţă”, transmite Reuters.

Germania, o țară dependent de gazul rusesc, a prezentat luna trecută un plan de urgență pentru gestionarea aprovizionării cu gaze pe fondul războiului din Ucraina. Acesta a fost primul pas dintr-un plan care are trei faze, plan care ar putea duce la raționalizarea energie, acordându-se prioritate gospodăriilor și infrastructurii critice cum ar fi spitalele.

„Preţurile sunt ridicate, incertitudinile sunt ridicate, iar riscurile sunt inevitabile. Prin urmare, trebuie să fim pregătiţi pentru înrăutăţirea situaţiei”, a explicat ministrul Economiei, Robert Habeck, citat de Agerpres.

Modificarea legislativă va permite Guvernului, care vrea să reducă dependenţa de importurile din Rusia, să plaseze companiile din energie sub administrare specială, dacă este ameninţată securitatea energetică. Deja strategia a fost aplicată în cazul Gazprom Germania. Recent, ministrul Economiei a anunţat că Gazprom Germania, afacerea din domeniul tranzacţionării, stocării şi transportului energiei abandonată de Gazprom, va fi transferată la Autoritatea de Reglementare în Energie din Germania (Bundesnetzagentur)., potrivit focus-energetic.ro

Toate aceste lucruri se întâmplă în Germania, acolo unde cetățeanul este prioritate a guvernului. La noi, prioritatea o reprezintă firmele de casă și banii puși la bătaie de PNRR.

La noi, măsurile sunt populiste, sunt măsuri care aruncă o fărâmă de speranță pentru cei săraci, în timp ce în spatele acestor măsuri avem parte de un genocid economic.

 

Articole similare

Back to top button