ActualitateSliderSocialUltima ora

Recomandări DSVSA pentru cumpărăturile de Paște

În scopul de a asigura cetățenilor un comerț cu alimente sigure și de a preveni apariția de toxiinfecții alimentare în această perioadă în care consumul anumitor alimente crește considerabil, D.S.V.S.A. Gorj a emis câteva recomandări utile pentru populație în perioada cumpărăturilor de Paști:

  • să achiziționeze produse alimentare numai din spații sau unități înregistrate sau autorizate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, în care sunt respectate condițiile generale de igienă. Atât carnea, cât și celelalte produse de origine animală sau non-animală care sunt cumpărate din aceste spații și unități au fost supuse controlului sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor și nu constituie un risc pentru sănătatea publică;
  • la aceasta se adaugă și faptul că persoanele care manipulează și comercializează toate aceste produse trebuie să fie sănătoase și să poarte haine curate;
  • este preferabil să se respecte măsurile minimale de distanțare și protecție, având în vedere că pandemia de COVID-19 încă evoluează la nivel global.

Carnea și organele de miel/ied trebuie neapărat să fie însoțite de un certificat de sănătate publică veterinară care să ateste faptul că acestea sunt admise pentru consumul public. Ouăle trebuie cumpărate din locuri supravegheate sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor. Acest lucru este obligatoriu, deoarece există astfel garanția că ouăle provin de la păsări sănătoase (din ferme autorizate și controlate), au fost transportate și sunt depozitate în condiții adecvate de igienă și temperatură.

În ceea ce privește laptele și produsele din lapte, toți producătorii agricoli care vând astfel de produse trebuie să aibă documente de înregistrare sanitară-veterinară eliberate de către D.S.V.S.A. județene. Pe partea de lapte crud, producătorii trebuie să dețină fișe de sănătate completate de medicii veterinari din localitățile de origine. Brânzeturile trebuie expuse la vânzare în recipiente confecționate din materiale necorodabile și ușor de igienizat; de asemenea, sunt permise transportarea și păstrarea acestora în recipiente din lemn (în vederea vânzării directe); acestea trebuie vândute numai în ambalaje de unică folosință și trebuie etichetate corespunzător. Produsele de panificație, patiserie și cofetărie trebuie achiziționate din locuri amenajate corespunzător, autorizate și controlate constant de personal de specialitate.

Articole similare

Back to top button