ActualitateSliderSocialUltima ora

Nou record la capitolul incendii de vegetație uscată

În ultimele 24 de ore, ISU Gorj a intervenit pentru stingerea a 33 de incendii de vegetație uscată și mărăciniș izbucnite în mai multe localități ale județului.

 

Câteva sute de hectare de vegetație uscată și mărăciniș au fost mistuite de flăcări, iar în unele localități focul s-a extins și la fondul forestier. Din fericire, nu au existat victime, iar dacă focul nu a ajuns să cuprindă și locuințe asta se datorează mobilizării exemplare a echipei ISU, a Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență constituite la nivelul unităților administrative-teritoriale și, în unele cazuri, a cetățenilor cu spirit civic. Cauza probabilă a izbucnirii acestor incendii a fost aceeași: utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor sau arderea resturilor vegetale.

Încă o dată, facem un apel către cetățeni pentru a-i determina să renunțe la igienizarea terenurilor prin incendiere!

Arderile de vegetație sunt interzise, iar nerespectarea prevederilor legale se sancționează cu amenzi de până la 2.500 lei.

De asemenea, experiența anilor trecuți și numeroasele incendii de vegetație uscată produse pe raza județului nostru sunt dovada clară că este foarte greu ca  cetățenii să fie convinși să renunțe la utilizarea focului deschis pentru igienizarea terenurilor. În acest sens, în cadrul zilei de mâine, va avea loc o campanie de conștientizare a riscurilor în cooperare cu reprezentanții Gărzii Naționale de Mediu-Comisariatul Județean Gorj și ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Gorj (APIA). Vor fi formate echipe care vor merge la fiecare UAT de pe raza județului pentru a implica și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență în campania de conștientizare a populației și, pe cât posibil, se va interacționa cât mai mult cu cetățenii, în speranța stopării acestui fenomen.

Articole similare

Back to top button