ActualitateSliderSocialUltima ora

Postul Paștelui – benefic și pentru sănătatea fizică, nu doar spirituală

Nu mai este mult și va avea loc sărbătoarea Învierii Domnului. După cum prea bine se știe, aceasta este precedată de lăsarea postului alimentar în tradiția creștină. Anul acesta, postul Paștelui pentru ortodocși va începe pe data de 7 martie și se va încheia pe data de 23 aprilie.

In fiecare an, prin Post creștinii ortodocși se pregătesc sufletește pentru întâmpinarea comemorării Patimilor precum și a Învierii Domnului. De asemenea, reprezintă  postul celor patruzeci de zile ținut de Mântuitorul Iisus Hristos înainte de a începe activitatea sa mesianică.

Pe lângă semnificația sa religioasă, postul alimentar este benefic în prevenirea unor boli metabolice precum diabetul, obezitatea, dar și în prevenirea sau ameliorarea altor afecțiuni cum ar fi cele din sfera gastrointestinală sau cardiovasculară.

“Prin reducerea alimentelor bogate în colesterol (carne, ouă, lactate) în perioada postului scade semnificativ nivelul colesterolului seric, fapt care are efect benefic dovedit asupra aparatului cardiovascular și poate îmbunătăți diferite afecțiuni inflamatorii cronice.

De asemenea, excluderea alimentelor grase din alimentație pentru o anumită perioadă de timp, așa cum este postul Paștelui, are efect benefic asupra sistemului gastrointestinal prin reducerea episoadelor de crize biliare la persoanele cu afecțiuni ale colecistului. Postul are efecte pozitive și asupra ficatului, în special la pacienții cunoscuți deja cu hepatite virale, ciroze hepatice.

Postul înseamnă curăţare, detoxifiere şi îndepărtarea cauzelor care provoacă boli. Aşadar, ceea ce este benefic pentru sănătatea noastră spirituală, se dovedeşte util şi pentru sănătatea noastră fizică.” a declarat Dr. Alina Boantă, medic specialist în diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, de la Spitalul Județean de Urgență Târgu-Jiu.

Articole similare

Back to top button