Taxele și impozitele locale rămân neschimbate în tot mai multe comune din Gorj

Impozitele reprezintă un izvor principal al formării veniturilor bugetului de stat și al finanțării cheltuielilor publice. În plus față de impozitele și taxele datorate la bugetul de stat, taxele locale stabilite de consiliile locale din România, cu privire la deținerea anumitor active (cum ar fi clădiri, terenuri, mijloace de transport) sau desfășurarea anumitor activități, pot reprezenta un cost semnificativ pentru companii și persoane fizice. Cu toate că impozitele și taxele locale sunt reglementate de Codul fiscal (aplicabil la nivel național), consiliile locale au un anumit grad de autonomie în stabilirea cotelor de impozitare și în administrarea colectării taxelor. Drept urmare, conformarea fiscală poate fi o provocare, în special în cazul în care sunt deținute active sau sunt desfășurate activități pe teritoriul mai multor localități.

Mai multe primării ale județului Gorj au decis ca anul 2022 să nu reprezinte un an al majorării semnificative în cuantumul taxelor și impozitelor locale. Unul dintre aceste cazuri este cel al primăriei de la Roșia de Amaradia și se pare că și primăria comunei Dănești a urmat acest exemplu.

În sprijinul localnicilor, primarul de la Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman, a anunțat public faptul că taxele și impozitele aferente anului 2022 vor rămâne nemodificate. Lipsa locurilor de muncă produsă de închiderea unității minerilor este un motiv de îngrijorare ce l-a determinat pe edilul comunei să nu majoreze valorile taxelor.

De la primarul Mădălin Paliță am aflat faptul că taxele și impozitele aferente anului 2022 sunt aproximativ la fel ca și valoare cu cele din anul anterior, singura creștere fiind reprezentată de rata inflației. Mai mult, edilul a susținut faptul că în următoarea ședință de consiliu va solicita aprobarea consilierilor în ceea ce privește scutirea de la plata anumitor penalități a tuturor persoanelor ce doresc să achite debitele restante în totalitate. Primarul consideră că prin această metodă va încuraja plata impozitelor și va veni în sprijinul celor ce nu au reușit, din diverse motive, să achite aceste taxe. Respectiva decizie constituie o oportunitate pentru restanțierii ce doresc să plătească impozitele integral, fără a li se adăuga penalități.

De asemenea, primarul Paliță susține faptul că locuitorii comunei Dănești sunt persoane responsabile și disciplinate care, în marea majoritate a cazurilor, se regăsesc la zi cu plata de taxe și impozite locale. În ceea ce privește restanțierii, edilul afirmă că vremurile grele în care trăim, vremuri puternic marcate de creșterea acerbă a prețurilor, reprezintă principalul motiv pentru care unii localnici nu au reușit să își achite “datoriile”.