Problema apei de la Baia de Fier nu a fost chiar o problemă

În ciuda mai multor informații care au circulat în presă și pe rețelele de socializare cu privire la faptul că apa distribuită în rețeaua publică din Baia de Fier ar fi “neconformă” și că “populația nu a fost înștiințată de acest aspect”, aflăm că lucrurile nu stau chiar așa.

Totul a început în urma unor sesizări anonime și a unor articole apărute în mass-media conform cărora la nivelul comunei Baia de Fier ar exista un posibil focar de boală transmisibil prin apă. În acest sens a fost efectuată o inspecție de către o comisie DSP și s-a constatat  faptul că persoanele ce s-au prezentat la spital cu probleme nu consumaseră, de fapt, apă de la robinet.

În urma discuției de astăzi cu directorul Direcției de Sănătate Publică Gorj, Narcis Stoian, am fost înștiințați despre informarea populației cu privire la calitatea apei distribuită în rețea și evitarea consumului de apă nepotabilă. Acest fapt a fost susținut cu tărie chiar și de primarul comunei Baia de Fier, Dumitru Turbăceanu.

A existat, într-adevăr, cazul unei sancțiuni contravenționale despre care ne informează directorul DSP și despre care primim alte informații de la edilul comunei. Narcis Stoian susține că unitatea administrativ-teritorială responsabilă de producerea și distribuția apei în localitate a primit o amendă în valoare de 40.000 lei, în timp ce primarul localității afirmă faptul că amenda se ridică la valoarea de 20.000 lei, 10.000 în cazul achitării în 15 zile. De asemenea, acesta din urmă declară că motivul sancționării este lipsa autorizației DSP pentru distribuția apei potabile. Mai mult, este vorba și despre o sancțiune contravențională în cuantum de 2000 lei a unui operator economic ca urmare a neconformității parametrilor de potabilitate a probelor recoltate din rețeaua instalației de apă.