Se scumpește gazul, ne întoarcem la clasicul foc în sobe

Facturile tot mai piperate la gazele naturale dau bătăi de cap tot mai multor cetățeni, printre care și primari și unități sanitare. Este adevărat faptul că încălzirea pe baza gazelor naturale oferă un alt grad de confort însă este foarte posibil ca această modalitate de încălzire să devină un lux având în vedere prețurile care au crescut dramatic în ultima vreme.

Printre persoanele care se declară îngrijorate de aceste creșteri accelerate ale prețurilor se numără și Ion Bârcă, primarul din comuna gorjeană Turburea. Acesta consideră că în condițiile actuale nu rămâne altceva de făcut decât renunțarea la încălzirea cu ajutorul gazelor, făcând trecerea către centralele cu lemne sau peleți.

Cu aceleași dificultăți se confruntă și unitățile sanitare care au sesizat creșteri semnificative de-a lungul facturilor pentru consumul de gaze. Acesta este cazul Spitalului Județean de Urgență Târgu-Jiu ale cărui prețuri înscrise în facturi cunosc un trend ascendent.  În prezent au fost emise facturile pentru consumul de gaze naturale. Astfel, pentru luna noiembrie 2021 este de plată suma de 328.931 lei (termen de comparație cu noiembrie 2020 când totalul de plată a fost de 205.983 lei). În luna octombrie a anului 2021 spitalul a avut de achitat 262.156 lei, comparativ cu octombrie 2020 când totalul a fost de 119.591 lei.  În luna noiembrie, deși consumul a fost mai mic, au crescut tarifele. În octombrie 2021 un kilowatt costa 0,152 lei, iar în noiembrie 0,269 lei, o diferență ce nu se trece cu vederea.