Sfântul Ștefan – sărbătoare mare la români

După cum prea bine știm, în fiecare an pe data de 27 decembrie este sărbătorit Sfântul Ștefan, primul mucenic sau martir creștin condamnat la moarte de către autorități pentru faptul că a mărturisit credința lui Iisus.

Despre Sfântul Ștefan se cunoște faptul că a fost un bun orator și un remarcabil psiholog care a predicat învățăturile lui Iisus, fapt pentru care a intrat rapid în atenția fariseilor, nemulțumiți de predicile acestuia. La scurtă vreme după începerea misiunii sale de diacon, el a fost adus în faţa Sinedriului, a fost acuzat de blasfemie contra lui Moise şi a lui Dumnezeu şi condamnat la moarte prin Lapidare. Evreii l-au dus în afara oraşului şi l-au ucis cu pietre.

Numele Ştefan provine de la grecescul Stephanos care înseamnă „coroană”, „ghirlandă” sau „cunună” cu care erau încununaţi învingătorii. Numele Sfântului Arhidiacon Ştefan este purtat de peste 500.000 de români iar această mare sărbătoare este celebrată de credincioșii ortodocși și greco-catolici.

În ceea ce privește tradițiile care însoțesc această zi sfântă regăsim obiceiul de a aduce în case o icoană a Sfântului Ștefan pentru creștinii care se confruntă cu probleme de sănătate sau care se judecă de multă vreme cu alte persoane. Tot în această zi, în biserici se pomenesc creştinii care au murit în împrejurări dramatice şi se împart pachete cu mâncare celor care poartă numele Sfântului Ştefan. De asemenea, se mai spune că în această zi persoanele certate trebuie să se împace.