C.E.Oltenia, reacție la declarațiile lui Radu Miruță!

Deputatul USR de Gorj, Radu Miruță, a cerut Complexului Energetic Oltenia cât și ministerului Muncii, o anchetă serioasă în ceea ce privește accidentele de la C.E.Oltenia.

„Am urcat în aceasta dimineață la tribuna Parlamentului României pentru a cere atât conducerii CEO cât și Ministerului Muncii o anchetă serioasă în cazul morților angajaților CEO, cauzate de condiții inumane de lucru. Deja s-a ajuns prea departe cu bătaia de joc. Mor oameni și în Gorj este tăcere.

”Sper din tot sufletul să nu mușamalizați acest caz! Numai așa, Petre Stoian va avea liniște acolo unde l-ați dus ! VOI, DA, VOI L-AȚI DUS ÎN PĂMÂNT!! Pentru mașinile voastre sunt piese, este motorină, sunt revizii făcute! Petre repara mașina din amărâtul ăla de salariu, ca să aibă și el un serviciu. NICIODATĂ nu a fugit de muncă!”

Acesta e strigătul de disperare al soției muncitorului Petre Stoian mort în urma unui accident de muncă ce a fost cauzat de iresponsabilitatea în serviciu a unor șefi din CEO.

Au trecut 30 de zile și nu s-a demarat nicio anchetă serioasă!!! Vola ucigașă este abandonată pe câmp, nesigilată, neexpertizată!

Cer public CEO să renunțe la orice tertipuri și să-și dea întregul concurs la aflarea adevărului integral despre moartea lui Petre Stoian. Inclusiv achitarea expertizei tehnice solicitate de ITM!

Cer Ministerului Muncii să facă un control riguros asupra modului în care sunt respectate normele de sănătate și securitate în muncă la CEO!

În continuare utilajele din carierele CEO nu au revizii făcute. Oricând se poate întâmpla o nouă dramă!

Cât vă mai acoperiți domnilor, unii pe alții, umilindu-i pe acești oameni?! Cât?”

 

Complexul Energetic Oltenia, neagă cele declarate de președintele USR de Gorj, transmițând mesajul transmis de deputat este unul nefondat și neadevărat.

“În urma acuzatiilor formulate de domnul deputat Radu Miruta, in cadrul discursului din plenul Camerei Deputatilor din data de 14.12.2021, discurs preluat si de presa locala in data de 15.12.2021, Societatea Complexul Energetic Oltenia transmite opiniei publice ca acestea sunt nefondate si neadevarate din urmatoarele considerente:

Compania a raspuns de fiecare data prompt solicitarilor tuturor institutiilor statului, inclusiv solicitarilor Inspectoratelor Teritoriale de Munca Gorj, Dolj, Mehedinti si Braila, pe raza carora se afla subunitatile sale componente.

In cazul tragicului eveniment care a avut loc in data de 09.11.2021, la UMC Rosia Pesteana – Sector Rosia, cercetarea pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor producerii acestuia este efectuata de catre Inspectoratul Teritorial de Munca Gorj, in conformitate cu prevederile art. 1161 al Normelor Metodologice de Aplicare a Legii SSM nr.319/2006 (aprobate prin HG nr.1425/2006).

Inclusiv in cazul acestui eveniment, CE Oltenia a raspuns prompt solicitarilor ITM Gorj, dupa cum urmeaza:

Prin adresa nr. 17372/CSSM/23.11.2021, inregistrata la CE Oltenia cu nr. 2981/DG/25.11.2021, ITM Gorj a comunicat numele si datele de contact ale expertului tehnic judiciar desemnat pentru efectuarea expertizei tehnice privind evenimentul produs la UMC Rosia Pesteana- sector Rosia, in care a fost implicat un utilaj tip incarcator frontal;Prin adresa nr.3005/DG/26.11.2021, CE Oltenia a solicitat expertului tehnic desemnat sa comunice pretul pe care-l solicita pentru efectuarea expertizei;Prin adresa expertului tehnic desemnat, inregistrata la CE Oltenia cu nr. 3037/03.12.2021, a fost comunicata suma solicitata pentru efectuarea expertizei;In data de 06.12.2021, Departamentul PPSM intocmeste Referatul nr. 771 prin care solicita plata expertizei;In data de 07.12.2021, suma solicitata este achitata prin ordin de plata in contul indicat de expertul tehnic judiciar;In data de 08.12.2021, prin e-mail, expertul tehnic judiciar confirma efectuarea platii si comunica faptul ca in cursul saptamanii 13 – 17.12.2021 urmeaza sa fie stabilita de comun acord data efectuarii expertizei in teren.

Astfel, pentru expertiza tehnica judiciara a utilajului tip incarcator frontal implicat in eveniment, dispusa de ITM Gorj, CE Oltenia a achitat cheltuielile aferente, prin ordin de plata, in termen de 2 zile lucratoare de la data comunicarii acestora de catre expertul tehnic desemnat (respectiv cu o saptamana anterior datei in care domnul deputat Radu Miruta a somat CE Oltenia sa achite contravaloarea expertizei tehnice dispuse de ITM Gorj), urmand ca, in cursul saptamanii curente sa fie stabilita data efectuarii expertizei in teren.

De asemenea, la nivelul CE Oltenia, se desfasoara un control riguros asupra modului in care sunt respectate normele de sanatate si securitate in munca, conducerea companiei fiind preocupata in permanenta de conditiile de lucru ale tuturor salariatilor si de siguranta acestora la locurile de munca.”