ActualitateSliderSocialUltima ora

Peste 2300 de articole pirotehnice, indisponibilizate.

Ieri, polițiștii gorjeni au desfășurat activități de verificare a legalității operațiunilor desfășurate de persoanele fizice și juridice cu articole pirotehnice pe raza județului.

Cu această ocazie, polițiști din cadrul Biroului Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase au identificat, în flagrant delict, un tânăr, de 24 de ani, în municipiul Târgu-Jiu, în timp ce oferea, fără drept, spre vânzare dintr-un autovehicul, 1.100 articole cu conținut pirotehnic și 33 de baterii de artificii, toate însumând 60 de kilograme, din categoria P1 și F2.

La aceeași dată, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Motru au depistat, în flagrant delict,  un tânăr, de 35 de ani, din localitate, în timp ce comercializa ambulant, la o tarabă, peste 130 de cutii cu articole pirotehnice, respectiv cantitatea de 1.390 bucăți din categoria F1, însumând 4 kg, fără a deţine autorizaţie legală pentru efectuarea de operaţiuni cu astfel de produse.

Întreaga cantitate de articole pirotehnice, în valoare de aproximativ 3.700 de lei, a fost indisponibilizată de polițiști, în vederea continuării cercetărilor.

Polițiștii au întocmit dosare penale, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de efectuarea de operațiuni cu articole pirotehnice, fără drept.

Reamintim faptul că orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an, sau cu amendă.

De asemenea, comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P1 de către persoane cu vârsta sub limita prevăzută de lege, respectiv 18 ani, precum și comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice, destinate a fi utilizate de către persoane autorizate (pirotehnicieni), constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an, sau cu amendă.

Avertizăm cetățenii cu privire la conștientizarea riscurilor la care se expun, atunci când folosesc articole pirotehnice. Chiar și cele de mici dimensiuni, care la prima vedere nu par a fi periculoase, vă pot cauza răniri grave sau invalidități. 

Din nefericire, astfel de incidente au loc anual, în special în perioada sărbătorilor de iarnă. 

În ciuda recomandărilor transmise de organele de poliție, adulții, dar în special copii, cad victime ale folosirii neautorizate de articole pirotehnice, multe dintre ele cumpărate chiar de părinți, sau cu acordul acestora.

Articole similare

Back to top button