ActualitateSliderSocialUltima ora

Protestele continuă!

Vineri, 10 decembrie 2021, la Prefectura Gorj, la solicitarea celor patru federații sindicale, a avut loc un DIALOG SOCIAL, la care au fost prezenții parlamentarii PSD și PNL, Președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Popescu, Prefectul Județului Gorj, Marcel Iacobescu și Președintele Directoratului C.E.Oltenia, Daniel Burlan.

În urma dialogului dintre sindicate , administrație și parlamentari, a fost transmisă presei o MINUTĂ în care se specifică faptul că:

La această întâlnire au fost abordate aspecte ce țin de aplicabilitatea Legii nr.197/2021, în care personalul din unităţile de producție a energiei electrice, in termocentralele pe bază de cărbune, incluzând şi unitățile de extracție a cărbunelui, beneficiază de reducerea vârstei standard de pensionare cu 13 ani pentru un stadiu de cotizare de cel puțin 25 de ani realizat în astfel de activităţi.

Atât parlamentarii coalitiei de guvernare cât şi preşedintele Consiliului Judetean Gorj, au scos în evidenţă faptul că tehnica legislativă nu permite emiterea unei ordonante de urgentă de către Guvern în timp ce există pe circuitul de avizare/dezbatere în Parlamentul României, propunerea legislativă pentru completarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice (L.475/2021).

Această propunere legislativă va fi dezbătută în Senatul României la mijlocul luni decembrie, ulterior şi în Camera Deputaților (cameră decizională) urmând ca până la sfârşitul lunii februarie legea să fie adoptată şi să producă efecte.

Continuarea acestor discuții se va realiza în data de 14.12.2021 la Palatul Parlamentului

în prezenta Ministrului Muncii și Protecției Sociale, președintele Comisiei de Muncă din Camera

Deputaților, Preşedintele Casei Nationale de Pensii, parlamentarii din judetul Gorj si reprezentanţii Federaţiilor Sindicale reprezentative din Societatea C.E.O. SA.

La finalul întâlnirii de astăzi liderii federaţiilor sindicale au transmis că se vor suspenda protestele până la luarea unei decizii.”

Deoarece ședința de DIALOG SOCIAL s-a ținut cu ușile închise, presa neavând acces, președinții marilor federații sindicale și parlamentarii de Gorj nu au oferit puncte de vedere, rezumându-se la a comunica aceea MINUTĂ.

Nemulțumirea câtorva lideri de sindicat a fost evidentă, și au catalogat această întâlnire ca o MASCARADĂ.

Manu Tomescu, vicepreședintele Sindicatului Energia din Rovinari, deși a protestat timp de peste 10 luni în Piața Prefecturii, fiind unul dintre cei care s-au zbătut pentru legea 197/2021, nu a fost acceptat la DIALOG.

Și Manu Tomescu, se declară dezamăgit de această întâlnire.

Dezamăgirea legată de această întâlnire este mare în rândul minerilor, astfel că Nicu Bunoaica, liderul Sindicatului Solidaritatea 2013, a anunțat pe rețelele de socializare că protestul va continua pe 14 și 16 decembrie.

“CONTINUA PASNIC PROTESTELE LA TG JIU PIATA PREFECTURII INCEPIND DE MARTI 14 DECEMBRIE SI JOI 16 DECEMBRIE INTRE ORELE 16 SI 18…UNITATE PENTRU LEGEA 197/2021”

Și Manu Tomescu, spune că va fi prezent în Piața Prefecturii de câte ori va fi nevoie.

Până la Piața Prefecturii însă, protestele continuă la carierele din Complexul Energetic Oltenia. După ce au fost proteste de avertisment la Lupoaia și Jilț Nord, iată că astăzi, ortacii de la Jilț Sud au protestat în sala de apel.

Articole similare

Back to top button