SliderSocialUltima ora

7 zile, 36 de cazuri de violență domestică

 

În decursul a doar 7 zile, polițiștii au intervenit în aproape 40 de cazuri de violență domestică. În toate spețele au fost întocmite dosare penale sub aspectul săvârșirii  infracțiunilor de violență în familie și amenințare.

În 15 dintre cazuri, poliţiştii care intervenit la cazurile de violenţă domestică, au emis, după analizarea situaţiei pe baza unui formular de evaluare a riscului, un Ordin de protecţie provizoriu, valabil 5 zile.

De asemenea, în urma probatoriului administrat în patru dosare penale, polițiștii gorjeni au reținut pentru 24 de ore și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Gorj, cinci bărbați cu vârste cuprinse între 29 și de 56 de ani, din comunele Logrești, Stejari și Bălești, bănuiți de săvârșirea infracțiunilor de violență în familie și amenințare.

De exemplu, chiar ieri polițiștii au reținut pentru 24 de ore și introdus în arestul IPJ Gorj, un bărbat de 66 de ani, din comuna Scoarța, bănuit de săvârșirea infracțiunii de nerespectarea măsurilor impuse printr-un ordin de protecție provizoriu. Acesta a revenit la domiciliu, deși la data de 4 august  polițiștii au emis un ordin de protecție provizoriu față de bărbat, întrucât acesta ar fi exercitat acte de violență asupra nurorii sale.

Doar în ultimele 24 de ore, polițiștii au emis două ordine de protecție provizorii.  În primul caz, o femeie de 40 de ani din târgu Jiu a sunat la poliție și a sesizat că a fost agresată fizic de fostul concubin.

În cel de-al doilea, este vorba despre un bărbat de 46 de ani. După ce acesta ar fi exercitat acte de violență asupra soției și fiicei sale de 18 ani, oamenii legii au decis să-i interzică să se apropie de cele două pentru următoarele 5 zile.

Deja nu mai este o noutate faptul că, pentru îndepărtarea pericolului care planează asupra vieții, sănătății și integrității corporale a părții vătămate, polițiștii care intervin la eveniment pot emite un ordin de protecție provizoriu și îl pot îndepărta pe agresor, indiferent dacă acesta este proprietar al spațiului de locuit.

Dacă ați devenit o victimă, conștientizați ce vi se întâmplă și nu acceptați situația ca pe o stare de normalitate. Sesizaţi poliția, sub orice formă o puteți face, iar dacă vă simțiți în pericol din partea agresorului, solicitați polițistului să vă ajute și să elibereze un ordin provizoriu de protecție, cu toate implicațiile juridice ce decurg de aici. În final, cereți ajutorul organizațiilor care oferă consiliere, sprijin, sau adăpost.

Ordinul de protecţie provizoriu se emite de către poliţiştii care, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viaţa, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violenţă domestică, în scopul diminuării acestui risc.

Articole similare

Back to top button