Fără categorie

Ziua imnului, sărbătorită la Târgu Jiu

Ziua Imnului Național a fost sărbătorită astăzi și la Târgu Jiu. Evenimentul a strâns în Piața Prefecturii atât oficialități locale și județene, cât și militari și artiști ai Ansamblului Doina Gorjului. Manifestarea a început cu o slujbă de mulțumire, oficiată de un preot militar.

A continuat apoi cu câteva cuvinte despre Imnul Național al României, simbol al tării noastre.

Ziua Imnului este sărbătorită anual pe 29 iulie, dată la care, în 1848 a răsunat pentru prima dată în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea. Din 1998 când a fost adoptată Legea prin care această zi va fi marcată la nivel național se organizează manifestări în toată țara, de către autoritățile publice și celelalte instituții ale statului. În același an, Banca Națională a pus în circulație două monede de aur cu valori nominale de 500 și 100 de lei pentru a marca 150 de ani de la Revoluția pașoptistă. Versurile aparțin lui Andrei Mureșanu, iar muzica lui Anton Pann.

După instaurarea dictaturii comuniste în anul 1947, Deșteaptă-te române a fost interzis, intonarea sau fredonarea lui fiind pedepsită chiar și cu ani grei de închisoare. La Revoluția din 1989, imnul a fost cântat de uriașele mase de oameni, unind un întreg popor. Astfel, instituirea sa ca imn național a venit de la sine, sub presiunea revoluționarilor ieșiți în stradă. Ceremonia de la Târgu Jiu a continuat cu intonarea lui și marșul forțelor militare.

Articole similare

Back to top button