Atenție la viruși!

Mare atenție la virușii de pe rețelele de socializare. Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică  avertiează că pe Facebook continuă propagarea mesajelor-capcană de tipul ‘seamănă cu tine’, ‘apari în acest video’. Acestea conțin de regulă un link malițios. Expeditorul pretinde a fi un video sau o poză în care apare persoana căreia i-a transmis mesajul. Textul primit poate fi atât în română, cât și în engleză.

Odată accesat, acel link NU duce către clipul promis. Atacatorii nu oferă detalii suplimentare și profită de curiozitatea umană, pentru a determina utilizatorul să dea clic. Mai mult, se folosesc de un serviciu de scurtare a denumirii URL-ului, pentru a masca site-ul real pe care urmează să îl accesați.

În unele variante, link-ul respectiv redirecționează către un site de phishing, unde atacatorii culeg datele de autentificare la contul de Facebook al potențialei victime, iar în altele accesarea link-ului poate duce la instalarea de software malițios.

De exemplu, dacă sunteți redirecționat către un site de autentificare fraudulos și introduceți detaliile de autentificare, acestea sunt încărcate pe un server la distanță online, la care infractorii cibernetici au acces. Ei le pot folosi direct, pentru a încerca să obțină acces la contul dumneavoastră, de unde pot extrage date suplimentare sau pot lansa alte atacuri, ori le pot vinde mai departe pe forumuri dedicate hackerilor.

De cele mai multe ori accesarea link-ului redirecționează  victima atacului prin multiple site-uri web compomise sau chiar concepute pentru a răspândi diferite tipuri de capcane cibernetice. Totodată, mesajul va fi transmis către contactele de pe Facebook, iar prietenii pe care îi aveți în lista contului vor fi în pericol să cadă în aceeași capcană. De aceea este important, pe lângă evitarea accesării link-urilor din surse necunoscute sau mesaje nesolicitate, să aveți o soluție de securitate instalată pe dispozitive, cu care să scanați astfel de resurse despre care nu sunteți siguri.

Totuși, ce faceți dacă ați accesat deja un astfel de link? Schimbați imediat parola contului de Facebook și activați autentificarea în 2 pași, iar apoi vă asigurați că nu au fost acordate permisiuni unor aplicații terțe din Facebook. Eliminați acele aplicații pe care le considerați suspecte.

Pe lângă aceste măsuri, sunt recomandate efectuarea unei scanări a dispozitivului cu ajutorul unei soluții anti-virus, verificarea aplicațiilor instalate pe dispozitiv, pentru a vă asigura că nu au fost adăugate unele noi, necunoscute și  verificarea setărilor de confidențialitate, pentru a vă asigura că nu există modificări, acordând atenție sporită aplicației Facebook.

Chiar dacă sunteți curios dacă într-adevăr ‘seamănă cu tine’, luați-vă un răgaz înainte de a face click pe link-uri primite din surse necunoscute, sau chiar de la prieteni. Ar putea fi malware sau o tentativă de fraudă online