Campanie ITM: Muncește legal!

Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj este parte a unei campanii desfășurate la nivel national. ”Muncește legal! Cunoaște-ți drepturile!” are ca scop prevenirea folosirii muncitorilor fără forme legale. La nivelul județului Gorj au fost distribuite pliante în vederea creșterii gradului de conștientizare a lucrătorilor cu privire la consecințele sociale și economice negative pe care le produce munca nedeclarată și munca subdeclarată. Inspectorii au informat persoanele despre drepturile și obligațiile pe care le au acestea, și riscurile la care se expun atunci când acceptă să muncească „la negru” sau „la gri”.

În urma controalelor efectuate de către inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj, doi angajatori, din Târgu-Jiu, și din Alimpești au fost depistați cu astfel de nereguli. Cel din municipiu activează în  cu domeniul coafură și alte activități de înfrumusețare, iar celălalt în construcții.

Aceștia au fost sancționați cu amendă în cuantum de 40.000 de lei pentru folosirea în activitate a două persoane pentru care nu aveau încheiate contracte individuale de muncă în formă scrisă.

În perioada 5-16 iulie 2021, inspectorii de muncă au efectuat 50 de controale care au vizat atât relațiile de muncă, cât și securitatea și sănătatea în muncă. Au fost aplicate 29 de amenzi contravenționale în valoare de 141.000 de lei și dispuse 122 măsuri de intrare în legalitate.