Orban și Miruță au planuri cu grafitul

„Trebuie să construim un program de dezvoltare a Gorjului!”. Este mesajul transmis de președintele Partidului Național Liberal, Ludovic Orban. Acesta a precizat la congresul PNL Gorj că trebuie folosite atât resursele din Programul Operațional Regional, cât și din PNRR sau din Fondul de Tranziție Justă.

Tot Orban spune că Guvernul trebuie să sprijine toate proiectele și l-a enumerat și pe cel al primarului Romanescu privind construirea unui Parc Industrial. Mai mult, grafitul de la Baia de Fier ar fi intrat în atenția președintelui Camerei Deputaților. Acesta spune că aici ar putea fi construită o fabrică de baterii, folosindu-se probabil materie primă din mina de grafit, închisă acum zeci de ani.

Totuși, grafitul de la Baia a mai fost adus în atenția publică și de deputatul Radu Miruță. Totuși, deputatul spune că nu a discutat cu Orban aceste aspecte, ci doar cu ministrul Năsui, iar faptul că președintele PNL se apleacă asupra acestor probleme este o bucurie pentru Radu Miruță.

Peste 40 000 de tone de grafit pe an producea mina de grafit din Gorj, de altfel și singura din România. Din cauza lipsei tehnologiei, dar şi a unor probleme de management, exploatarea minieră de la Baia de Fier a fost închisă, pentru că nu a mai ţinut pasul cu concurenţa. Toţi angajaţii au fost atunci disponibilizaţi.