ActualitateSliderUltima ora

Starea de alertă – încă o prelungire

A fost aprobată ieri prelungirea stării de alertă cu încă 30 de zile. Asta deși numărul de cazuri de infectare s-a menținut scăzut, iar incidența medie a   României este 0,03 cazuri raportate la 1000 de locuitori.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a adoptat o hotărâre prin care se propune prelungirea stării de alertă pe întreg teritoriul naţional începând cu data de 12 iulie, precum şi măsurile de prevenire şi control aplicate în contextul epidemiologic actual.

Principala modificare faţă de măsurile aflate în vigoare vizează creşterea perioadei pentru care sunt aplicabile exceptările de la măsurile de prevenire şi control al răspândirii COVID-19 pentru persoanele care au trecut prin boală de la 90 la 180 de zile ulterioare datei confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Alte măsuri de relaxare prevăzute sunt: eliminarea limitei de șase persoane la o masă la terasă, reducerea suprafeței destinate fiecărei persoane de la patru metri la doi metri, creșterea la 1000 a numărului de spectatori la activități culturale în aer liber.

De asemenea, va fi permisă intrarea copiilor în spațiile de joacă fără a mai fi necesară dovada vaccinării însoțitorilor.

O parte dintre măsuri, cum ar fi obligativitatea purtării măștii în spațiile închise, au fost păstrate. Decizia a venit în urma pericolului izbucnirii unui val 4 al pandemiei, cel cu tulpina Delta.  Preponderența acestei variante este în creștere în toată Europa, iar plecarea în concediu în afara țării ar putea duce la o creștere a cazurilor și în România.

Starea de alertă  va rămâne în vigoare cel puțin până la jumătatea lunii august.

Articole similare

Back to top button