Fără categorieSliderSocialUltima ora

Abator închis 30 de zile!

Nereguli grave depistate de DSVSA la abatorul care funcționează pe raza județului Gorj. Igiena precară în care acesta funcționa i-a determinat pe inspectori să suspende activitatea pentru o perioadă de 30 de zile. Autoritățile au găsit la fața locului multiple deficiențe structurale și functionale, de la întreținerea necorespunzătoare a spațiilor și utilajelor până la sterilizatoare pentru cuțite nefuncționale.

Ventilația era ineficientă, iar chiuvetele erau de asemenea, nefuncționale. Și sistemul de evacuare a apelor utiliate era inutil întrucât nici acesta nu funcționa, iar dăunători precum gândaci sau rozătoare ar fi putut intra oricând în abator, nefiind asigurată protecția necesară. Abatorul nu respecta nici destinația spațiilor și nici nu a aplicat bunele practici de igienă în vederea prevenirii contaminării.

În paralel, autoritățile au aplicat alte 10 sancțiuni contravenționale unor obiective de pe raza județului, printre care și o persoană fizică și un supermarket. Cel din urmă a primit 10 000 de lei amendă pentru neasigurarea condițiilor optime de depozitare a legumelor și fructelor proaspete, iar etichetarea era incompletă. Mai mult, pe raft se aflau legume înnegrite, ori cu porțiuni cu textură moale și ambalaj deteriorat.

Aceeași sumă o are de plătit și un magazin alimentar din cauza sectorizării necorespunzătoare a produselor alimentare față de cele nealimentare, dar și pentru că lada frigorifică de congelare era neigienizată la data controlului.

7 magazine  de legume-fructe au fost sancționate cu câte 1200 de lei pentru încălcarea normelor de igienă a spațiului și pentru deficiențe de depozitare a legumelor și fructelor proaspete. Inspectorii nu au găsit echipament de protecție și nici fișe de aptitudini ale personalului. Mai mult, la unele lipsea contractul DDD cu o societate autorizată, iar lădițele cu legume și fructe erau așezate direct pe paviment.

Cu aceeași amendă a fost sancționată și o persoană fizică pentru identificarea la controlul documentelor a unor neconcordanțe între situația existentă și documentele specifice legislației sanitare-veterinare privind produsele comercializate. Ca sancțiune complementară, inspectorii au dispus reținerea oficială a cantității de 18 kg carne.

Controalele DSVSA vor continua și chiar se vor intensifica în perioada următoare pentru protejarea sănătății populației și nu numai.

 

Articole similare

Back to top button