SliderSocialUltima ora

PPA: Doar două focare active în Gorj

Pesta porcină africană, numită și febra porcină africană, este o boală virală hemoragică febrilă extrem de contagioasă și foarte severă a porcilor domestici și  a mistreților. Boala a debutat în anii `90 în Africa, iar de acolo a migrat pe tot mapamondul. În Portugalia a ajuns înainte de anul 2000, iar în China în 2018. România a fost afectată începând cu 2017, iar primul focar a fost în Satu Mare. Gorjul s-a confruntat cu virusul în 2019, când a fost depistat într-o gospodărie din Crușeț.

În 2020 au fost 79 de focare în 28 de localități. Cele mai multe au fost identificate în comunele de pe Valea Amaradiei, iar în 12 luni peste 800 de porci au fost sacrificați din pricina bolii. De la începutul lui 2021, au evoluat 25 de focare la nivelul județului Gorj, în 13 localități, cu un efectiv de 266 de capete.

Din fericire, ne aflăm la jumătatea anului, iar din cele 25 de focare au mai rămas active doar două, la Roșia de Amaradia și  la  Padeș.

De cele mai multe ori , porcii mistreți sunt cei care aduc virusul în gorpodării. Un alt factor al răspândirii virusului este chiar omul. Vânzarea purceilor din localități afectate, ori nerespectarea unor măsuri de biosecuritate simple aduc virusul în curtea gospodarilor. Și furajele sunt un factor de diseminare a bolii.

Proprietarii suinelor afectate de PPA au fost despăgubiți în mare parte. În anul 2020 DSVSA Gorj a plătit peste 462 000 de lei cetățenilor care au avut de suferit din pricina virusului, iar anul acesta au fost acordate dspăgubiri în valoare totală de aproape 143 000 de lei, fonduri provenite exclusiv din bugetul instituției.

Articole similare

Back to top button