CulturaSliderUltima ora

Se reabilitează Castelul Roșianu

Castelul Roşianu din comuna Turburea este unul cu istorie, încărcat de amintiri.  Demult, se spune că acest castel a fost al boierului Roşianu, dar legendele, continuă să apară, şi să împletească cele mai frumoase poveşti. Vechi de peste 100 de ani, monumentul este pe cale de a fi reabilitat și readus la viață. De ceva timp, castelul a rămas în tăcere, părăsit şi aproape distrus de trecerea vremii și impactul naturii.

În anii trecuți, Castelul „Roşianu” din localitatea Poiana, a îmbrăcat veşminte de sărbătoare cu prilejul organizării Congresului Tinerilor Ortodocşi din Mitropolia Olteniei. Și în 2021 comuna Turburea a găduit evenimentul, în duminica Rusaliilor.  Ieri însă, Mitropolitul Olteniei s-a reîntors în localitate alături de un călugăr căruia i-a arătat meleagurile gorjenești.

Înaltpreasfințitul a dat asigurări autorităților locale că se va ocupa de reabilitarea Castelului Roșianu. Dacă proiectul va fi dus la bun sfârșit, impactul asupra comunității va fi unul extraordinar. Nu numai că Turburea se va dezvolta din punct de vedere turistic, dar și societățile comerciale vor cunoaște o creștere semnificativă a profitului.

Castelul Roșianu din Poiana a fost cedat de Primăria Turburea către Mitropolia Olteniei. Autoritățile locale spuneau atunci că reprezentanții bisericii vor reuși totuși să-l reabiliteze. Demersul a fost făcut în condițiile în care existau alte priorități pentru localitate, iar bugetul nu ar fi permis a astfel de cheltuială.

Articole similare

Back to top button