Hypermarket amendat cu 10 000 de lei

Pragurile unităților alimentare de pe raza județului Gorj au fost trecute și săptămâna trecută de inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Gorj. Cele peste 100 de controale au vizat prevenirea toxiinfecțiilor alimentare și răspândirii pestei porcine africane și a altor boli zoonotice.

În timpul controalelor efectuate inspectorii au aplicat un avertisment scris și 9 sancțiuni contravenționale în cuantum de 28.400 lei, unor obiective din Târgu-Jiu, Tismana și Turburea. Principalele nereguli au fost legate de igiena necorespunătoare, etichetare și depoitarea produselor alimentare.

Pe lângă un avertisment scris și o amendă de 1200 de lei plus confiscarea unei cantități de pește la două magazine specialiate în produse piscicole, inspectorii au mai aplicat și 3 amenzi de câte 1.200 lei la 3 magazine de legume-fructe. Sancțiunile au fost date pentru neconformități de igienă și de etichetare a produselor destinate comercializării.

Inspectorii au mai aplicat și două amenzi de câte 1.200 lei unor persoane fizice, pentru identificarea la controlul documentelor a unor neconcordanțe între situația existentă și documentele specifice legislației sanitare-veterinare privind produsele comercializate. Ca sancțiune complementară, autoritățile au reținut oficial cantitatea de 28,5 kg carne.

Tot 1.200 lei a primit și un magazin alimentar, pentru întreținerea necorespunzătoare a aparaturii frigorifice și pentru nemonitorizarea temperaturilor de păstrare a produselor alimentare.

Un hypermarket și un supermarket dețin recordul de ameni aplicate săptămâna trecută. Ambele au primit câte 10.000 lei pentru următoarele etichetarea greșită și dezinformarea consumatorilor cu referire la originea legumelor și fructelor expuse spre comercializare. Mai mult, inspectorii au constatat și neimplementarea unei proceduri de retragere de la comercializare în vederea distrugerii a legumelor și fructelor care nu mai corespund organoleptic, dar și nedelimitarea și neinscripționarea spațiului destinat depozitării acestora.

Controalele vor continua  și chiar se vor intensifica pentru protejarea consumatorilor, mai ales în sezonul estival.