CulturaSliderUltima ora

Ziua Drapelului marcată la Târgu Jiu

Ziua Drapelului Național a fost instituită prin Legea 96/1998. De atunci și până în ziua de astăzi se organizează pe 26 iunie manifestări în toate reședințele de județ dar și în Capitala țării.

La Târgu Jiu, Drapelul a fost coborât vineri seara și depus în biserica din Piața Prefecturii. A doua zi, oficialitățile și mai mulți preoți au participat la evenimentul dedicat Tricolorului românesc.

Un preot militar a binecuvântat Drapelul țării înainte de a fi înălțat, apoi a îngenughiat și a sărutat tricolorul. Pe rând, oficialitățile locale și județene dar și reprezentanții instituțiilor subordonate Ministerului Afacerilor Interne și MApN au procedat întocmai.

Tricolorul românesc a fost apoi înălțat, iar de acolo va veghea asupra municipiului Târgu Jiu și județului Gorj.

Conform Constituției, culorile Drapelului României sunt aşezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roşu. Fiecare culoare ocupă exact 33% din steag. Totodată, este considerat simbol național, alături de stemă, sigiliu și imn.

Drapelul Naţional a fost decretat, pentru prima dată ca simbol naţional, de Guvernul revoluţionar provizoriu din Ţara Românească în 1848, având deviza “Dreptate – Frăţie” înscrisă pe el. De-a lungul istoriei, nu a suferit transformări majore, doar distribuţia culorilor, în materie de proporţie şi poziţie s-a schimbat într-o anumită măsură.

 

Articole similare

Back to top button