SliderSocialUltima ora

România incidență 0,07. Relaxare cu porția

România trece de la 1 iulie la o nouă etapă de relaxare. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat o serie de măsuri menite să crească numărul participanților la diverse evenimente. Totuși, încă există restricții, în ciuda celor sub 100 de cazuri zilnice și câteva decese. Incidența cumulată la nivelul țării a scăzut până la 0,07 cazuri la mia de locuitori și există județe precum Hunedoara care nu au mai înregistrat niciun caz de infectare în ultimele 14 zile, coeficientul fiind 0.

Cea mai mare rată de infectare în prezent este în Prahova,  0,14 cazuri raportate la 1000 de locuitori, dar autoritățile se pare că încă se gândesc că este necesară starea de alertă și păstrarea restricțiilor pentru HoReCa și nu numai.

Cluburile și restaurantele vor rămâne deschise până la 02:00 noaptea, ca și cum de atunci ar începe aglomerația și răspândirea virusului. Evenimentele private sunt în continuare limitate la un număr standard de participanți.

CNSU a propus ca de la 1 iulie nunțile, botezurile, ori mesele festive să fie organizate cu 100 de invitați la interior și 150 la exterior fără a fi solicitată dovada vaccinării, a unui test negativ sau a trecerii prin boală. În cazul în care toți invitații sunt vaccinați, testați sau fac dovada infectării anterioare, limita este de 300 de persoane.

Crește și numărul spectatorilor care pot participa le evenimente sportive la 50% din capacitate, indiferent dacă evenimentul se desfășoară la interior sau la exterior, cu condiția ca spectatorii să fie vaccinați sau testați. Dacă toate persoanele sunt vaccinate, evenimentele se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului.

Se redeschid și târgurile, bâlciurile și talciocurile. Și sălile de fitness vor fi deschise până la capacitatea maximă. Totodată, activitățile culturale, artistice și de divertisment pot fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, în condițiile asigurării unei suprafețe minime de 2 mp pentru fiecare persoană. Totuși toți spectatorii trebuie să fie vaccinați sau testați. Dacă nu poate fi garantată imunitatea participanților, limita este de 1000 de persoane și asigurarea a 4 mp pentru fiecare.

Rămâne valabilă și restricția privind grupurile pietonale. Totuși numărul va crește de la maxim 8 la cel mult 10 persoane care nu locuiesc împreună.

Articole similare

Back to top button