ActualitateCulturaSliderSocial

Angajatorii, obligați să asigure condiții

Având în vedere că în perioada imediat următoare sunt anunțate temperaturi caniculare, ce depăşesc 37°C Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj anunță angajatorii că au obligația să asigure condiţii minimale pentru angajați. Actul normativ ce impune protejarea salariaților este Ordonanța de Urgență numărul 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă.

Așadar, angajatorii sunt obligaţi să asigure condiții minime pentru menținerea stării de sănătate a salariaților precum: reducerea intensităţii ritmului activităţii fizice, alternarea efortului dinamic cu cel static, asigurarea ventilaţiei la locul de muncă și alternarea perioadelor de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite.

Mai mult decât atât, pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor trebuie asigurată apa minerală adecvată, câte 2-4 litri/persoană/schimb. De asemenea angajatorii trebuie să aibă în vedere asigurarea echipamentului individual de protecţie și a dușurilor.

Patronii care nu pot asigura condiţiile sus-menționate vor lua, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru: până la orele 11:00 şi după orele 17:00; întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale.

ITM Gorj transmite că pentru verificarea respectării de către angajatori a prevederilor legale, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj vor acționa pe teren începând cu data de 24.06.2021, fiind vizate, cu prioritate, activitățile desfășurate în spații deschise. Nerespectarea prevederilor Ordonanței de Urgență numărul 99/2000 se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 2.500 de lei.

Articole similare

Back to top button