Gorjean calificat la Cannes

Gorjul are tineri cu care se mândrește, iar unul dintre ei este și Andrei Epure. Scurtmetrajul scris și regizat de el a fost nominalizat la Festivalul de Film de la Cannes.

“Interfon 15” este povestea interesantă a unei tinere găsite în stare de inconștiență în fața blocului, pe care nimeni nu o cunoaște cu adevărat, însă toți știu câte ceva despre ea. În așteptarea salvatorilor, vecinii femeii reflectă asupra vieții acesteia și asupra vieții lor.

Ideea lui Andrei Epure nu este una de ieri. Ea vine din trecut și i-a fost prezentată lui Andrei chiar de către producătoarea cu care colaborează și care i-a și fost colegă de facultate. Poveștile au fost apoi culese de tânărul regizor din diferite locuri, atât de la tatăl său cât și din discuții auzite întâmplător în tramvai.

În urma efortului depus de o echipă de 50 de oameni si multe luni de munca, proiectul a devenit realitate. Nominalizarea la Cannes înseamnă foarte mult pentru Andrei, mai ales că vine după o lungă perioadă de muncă fără vreo confirmare. Totodată, „Interfon 15” reprezintă și debutul său în regie, în adevăratul sens al cuvântului. .

Andrei s-a născut la Târgu Jiu și a urmat cursurile Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică Ion Luca Caragiale din București, secția Scenaristică și Studii de Film, iar în 2015 și-a finalizat prima parte a perfecționării în domeniu, masterful în Scenaristică.

De atunci si pana in prezent Andrei a lucrat și la o agenție de publicitate din București și în paralel asistent al profesorului său de la facultate. Visul sau de a deveni regizor a primat iar astăzi meritul său este recunoscut la cel mai inalt nivel.

Interfon 15 nu este primul scurtmetraj recunoscut la nivel international. “Poate întunericul mă va acoperi” a fost nominalizat la Festivalul de Film de la Moscova. Succesul pe care il are Andrei dar si visurile sale l-au determinat pe tanarul regizor sa continue povestea din Interfon 15 intr-un lungemetraj la care lucreaza in prezent.

Asa cum este normal, familia sa a fost cea care s-a bucurat cel mai mult, cu toate ca parintii nu au fost prea incantati de dorinta lui Andrei de a urma cursurile UNATC. Totusi, l-au sustinut cu toate puterile lor si acum se vad si roadele, iar numele lui Andrei a ajuns pana la Cannes.

Tânărul regizor și scenarist gorjean lucrează acum și la alte proiecte.  „Om câine” a fost deja filmat, iar un alt lungemetraj va fi pus în scenă la toamnă.

Festivalul de la Cannes începe pe 7 iulie, iar scurtmetrajul gorjeanului va fi proiectat pe 13 iulie. În ceea ce privește deschiderea către publicul larg, Andrei spune că așteaptă confirmarea unei date certe.

Scurtmetrajul românesc „Interfon 15”, regizat de Andrei Epure, va fi prezentat în premieră mondială la Festivalul de la Cannes după ce a fost selectat în competiţia celei de-a 60-a ediţii a secţiunii Semaine de la Critique/Săptămâna Internațională a Criticilor.

Juriul secțiunii Semaine de la critique, ediția 2021, va fi prezidat de regizorul român Cristian Mungiu.