SliderSocialUltima ora

Prima clasa 0 la Evaluarea Națională

Introducerea clasei 0 la învățământul primar a reprezentat una dintre cele mai mari schimbări ale sistemului de atunci. Acum, cei care au experimentat pentru prima dată clasa pregătitoare au susținut Evaluarea Națională. Astăzi a avut loc proba la Limba și Literatura Română. Printre subiectele primite de elevi se numără un text din Sorin Titel „Pantera neagră” și unul din Stela Giurgeanu „Falsa generozitate”.

Elevii au avut de notat unele cuvinte care arată timpul în care se desfășoară acțiunea, stabilirea unei legături între cele două texte, identificarea diftongului sau a cuvintelor derivate.

La unul dintre exerciții, elevii au avut de scris un text argumentativ pe tema „Crezi că ar trebui să îți urmezi visul în orice condiții?”. În 50-90 cuvinte absolvenții de gimnaziu au trebuit să expună pe hârtie o problemă la care reflectă chiar și adulții în pare parte a timpului.

Subiectul al doilea a fost unul „de imaginație”. Un joc în curtea școlii în care trebuia prezentată o situație neprevăzută trebuia redactat în cel puțin 150 de cuvinte, inserând o secvență descriptivă și una dialogată.

La ieșirea din săli, cei care au petrecut anii de școală împreună au s-au consultat și și-au verificat răspunsurile.

Elevii spun că au avut emoții, însă au rezolvat toate subiectele. Corectitudinea acestora depinde însă de comisia de evaluare. Nota obținută de elevi va decide la ce liceu își vor continua studiile.

Părinții i-au așteptat emoționați la ieșirea din unitatea școlară și i-au îmbrățișat cu multă căldură. Tot cu îmbrățișări au fost așteptați și de colegii lor care au finaliat subiectele mai repede.

Joi urmează proba la matematică, iar vineri la limba maternă pentru minoritățile naționale. Rezultatele vor fi afișate săptămâna viitoare, iar mai apoi copiii vor afla în ce liceu vor petrece următorii 4 ani.

 

Articole similare

Back to top button