Explicații pe legea minerilor

Proiectul de lege pentru care minerii protestează de aproape o jumătate de an a fost votat ieri în plenul Camerei Deputaților. Cu toate acestea, unii parlamentari gorjeni au ales să se abțină de la vot ori să-l susțină totuși, chiar dacă părerea lor despre lege nu era una tocmai în favoarea acesteia.

Cel mai bucuros de victoria minerilor este deputatul Radu Miruță care susține că  legea a avut de străbătut un traseu complicat din pricina celor care și-au dorit ca proiectul să nu treacă.

Miruță spune că persoanele care au 25 de ani în producție și 30 de ani de contributivitate și care lucrează în termocentralele producătoare de energie electrică pe bază de cărbune și extracția cărbunelui pot pleca la pensie la 52 de ani. Nu vor trebuie plătite contribuțiile din urmă, iar de beneficiile acestei legi vor avea parte cei care îndeplinesc condițiile în dimineața publicării în Monitorul Oficial.

Deputatul USR mai suține și că dacă cineva are 15 ani de muncă în condiții normale , 14 ani în condiții deosebite și unul în speciale, va lua o pensie  proportională contribuțiilor plătite. Cei care nu îndeplinesc vârsta de pensionare în momentul intrării în vigoare, vor beneficia de contribuții speciale până la ieșirea la pensie. Așadar, oamenii vor primi pensia proportional cu suma contribuită, avantajul fiind acela că pot beneficia de aceste lucruri mai devreme.

Liberalii au susținut de-a lungul timpului că  vor trebui plătite contribuții din urmă, iar ieri în plen că legea este una „proastă”. Miruță îi contrazice pe aceștia spunând că cele declarate de colegii deputați sunt neadevărate. Mai mult, ar fi existat și un „pariu” că proiectul nu va trece.

Legea a trecut ieri cu 302 voturi pentru,  unul împotrivă și 4 abțineri, dintre care una a deputatului Dan Vâlceanu.  Urmează să ajungă pe masa președintelui României, pentru promulgare.