CulturaSliderUltima ora

Scandal și demisie la Teatrul Elvira Godeanu

„Cazul Tudor Vladimirescu”, spectacolul unic ce a marcat împlinirea a 200 de ani de la asasinarea eroului neamului românesc, a fost pus deja în scenă de 4 ori. Bugetul alocat piesei a fost unul de aproape 7 miliarde de lei vechi, iar asta a creat un val de discuții referitoare la cheltuirea banilor.

Pentru a se lămuri lucrurile, conducerea instituției de cultură a susținut astăzi o conferință de presă în care a explicat unde s-au dus banii alocați de Primăria municipiului Târgu Jiu.  Din păcate, conferința a degenerat, iar unii participanți la conferință au rostit cuvinte grele atât la adresa personalului Teatrului Dramatic, cât și privitoare la unii jurnaliști.

În spațiul public au apărut fel de fel de zvonuri mai ales despre purtătorul de cuvânt al instituției, Iani Gârbaciu.  Din pricina acestora și mai ales a referințelor aduse tatălui acestuia, regretatul Viorel Gârbaciu, PR-ul teatrului a decis să renunțe la această atribuție și să rămână doar pe postul ocupat prin concurs, cel de consultant artistic. Însă, spune el, nici aici nu va mai sta mult, urmând ca în scurt timp să își înainteze demisia.

Problema cheltuirii banilor a pornit chiar de la viceprimarul municipiului, Gabriel Coica. Acesta a semnalat pe pagina sa de socializare faptul că a solicitat în repetate rânduri  detalii și documente  legate de modul în care s-au folosit sumele alocate acestui proiect.

Se pare însă că acesta nu a primit niciun răspuns la adresele sale, din acest motiv a propus o conferință de presă în care să fie prezentate cheltuielile. Viceprimarul a fost și el prezent la conferință, însă din public, acolo unde a susținut în continuare că nu a primit răspuns, deși conducerea teatrului declara altceva.

Bugetul alocat proiectului a trecut totuși prin Consiliul Local, ce-i drept cu un calcul estimativ. Așadar, Gabriel Coica știa deja pentru ce este nevoie de acei bani. Mai mult, o parte dintre documente se află deja la Primărie, însă a preferat să facă valuri în spațiul public decât să consulte propria instituție.

Din cele 6,7 miliarde de lei vechi au mai rămas aproximativ 70 000 de lei. O treime din buget a costat resursa umană, onorariile aferente participanților la Cazul Tudor Vladimirescu.

Astfel, regia a primit aproape 37 000 de lei, iar scenariul aproape 21 000,  în timp ce muzica gândită special pentru spectacol a scos din vistierie peste 50 000 de lei, plus colaboratorii care au primit aproape 40 000 de lei.

Un membru al formației a costat 600 de lei / ziua de repetiție. Consultanța istorică a costat doar puțin peste 2000 de lei, bani primiți de profesorul Gheorghe Gorun care a petrecut luni întregi pentru cercetare și documentare, care a declarat că își asumă concordanța istorică a evenimentelor prezentate.

Aparatura a costat peste 200 000 de lei, iar pentru scena închiriată s-a plătit aproape 5000 de euro.

Articole similare

Back to top button