ActualitateSliderSocial

Simpozion Tudor Vladimirescu

Astăzi, în municipiul Târgu Jiu, se comemorează  împlinirea a 200 de ani de la uciderea revoluționarului gorjean Tudor Vladimirescu, cel care a deschis drumul constituirii statului român modern.

Așa cum am prezentat și ieri, ziua de 9 iunie este o zi plină de evenimente dedicate Eroului neamului Românesc și, această zi s-a deschis cu un simpozion de excepție care a avut loc la Teatrul Dramatic Elvira Godeanu, unde, profesorul de istorie și vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, Gheorghe Nichifor, a anunțat că odată cu celebrarea a 200 de ani de la uciderea revoluționarului, s-au împlinit astăzi și 100 de ani de când osemintele eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, au fost aduse la monumentul din fața Prefecturii .

Tudor Vladimirescu și-a lăsat amprenta asupra neamului românesc ți este cunoscut și ovaționat pentru că faptele sale de vitejie și idealurile pentru care a luptat au rămas adevărate simboluri pentru urmași și generațiile următoare.

„Anul Tudor Vladimirescu“ prin care comemorăm două secole de la Revoluția înfăptuită de gorjeanul neînfricat reprezintă un prilej pentru a reflecta și a ne închina în fața eroilor noștri care au schimbat istoria țării.

La acest simpozion au participat profesori de istorie care și-au ales câte o temă pentru a-l prezenta, de fapt, pe cel care a fost Tudor Vladimirescu. Dinică Ciobotea, profesor universitar doctor de la Universitatea din Craiova, a ales să facă o paralelă între cine a fost Tudor cunoscut și prezentat în cărțile de istorie și cine a fost Tudor conform mitologiei și concepției create în rândul oamenilor.

Tot astăzi, la orele 17:00, în fața Prefecturii județului Gorj, la 100 de ani de la depunerea osemintelor Ecaterinei Teodoroiu în mausoleul din fața Prefecturii județului Gorj, au avut loc ceremonii de excepție în fața monumentului, cu onoruri militare și depuneri de coroane.

Articole similare

Back to top button