ActualitateSliderSocial

Urmează o zi plină de evenimente la Târgu Jiu

Urmează o zi plină de evenimente la Târgu Jiu. Data de 9 iunie va fi o zi de sărbătoare în rândul locuitorii orașului și asta pentru că vor avea loc ceremonii comemorative atât ale Eroinei de la Jiu, Ecaterina Teodoroiu, dar și ale lui Tudor Vladimirescu, eroul neamului românesc.

Începând cu orele 10:00, în fața Teatrului Dramatic ”Elvira Godeanu”, va avea loc un simpozion închinat lui Tudor Vladimirescu, celebrând astfel 200 de ani de la Revoluția pandurului.

Mai apoi, la orele 17:00, în fața Prefecturii județului Gorj, la 100 de ani de la depunerea osemintelor Ecaterinei Teodoroiu în mausoleul din fața Prefecturii județului Gorj, vor avea loc ceremonii de excepție în fața monumentului, cu onoruri militare și depuneri de coroane pentru cea care a fost pilda celor mai viteji apărători ai Țării, pe care i-a întrecut prin puterea cu care-și înfrângea slăbiciunea femeiască, știind să dovedească vigoarea bărbăției de trup și de suflet și calitățile întregi ale unui ostaș neobosit și plin de entuziasmul de a se face folositor în așa preț.

Osemintele eroinei au fost exhumate din Valea Glodului, la 4 iunie 1921, fiind depuse în cavoul din fața Prefecturii Gorj, la 9 iunie 1921, cu prilejul Centenarului Tudor Vladimirescu.

De asemenea, în paralel cu ceremonia închinată eroinei de la Jiu, va fi celebrat și Tudor Vladimirescu și împlinirea a 200 de ani de la Revoluția acestuia.

Gheorghe Porumbel, director Ansamblul Doina Gorjului, spune că în cadrul momentului comemorativ vor avea loc ceremonii militare, dar și religioase cu semnal de trompeți, prezentarea onorului militar, dar și intonarea Imnului de Stat al României.

Tot mâine, în cadrul acestei ceremonii, va fi prezent și Înalt Preasfințitul Părinte Irineu Popa, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, dar și un sobor de aproximativ 100 de preoți.

De asemenea, și profesorul Gheorghe Nichifor și vicepreședintele Consiliului Județean Gorj, va susține o lecție de istorie pentru toți cei prezenți la acest eveniment de amploare.

Va avea loc, totodată, și un moment organizat de Ansamblul Profesionist Doina Gorjului.

Ziua de 9 iunie se va încheia cu momentul mult așteptat de târgujieni, mai exact cu spectacolul ”Cazul lui Tudor” care va fi jucat în premieră pe Insulița municipiului Târgu Jiu. Evenimentul va începe la 21:30.

Articole similare

Back to top button