ActualitateSliderUltima ora

Spitalele revin treptat la normal

Săptămâna trecută a fost publicat Ordinul de Ministru prin care unitățile sanitare pot reveni treptat la normal și pot primi și pacienți non-covid. Pentru spitalele care nu erau exclusiv destinate   pacienților infectați cu noul coronavirus numărul paturilor se poate reduce până la 30% pe secțiile Covid într-o primă etapă. Ulterior, în funcție de anumite condiții pot rămâne doar 15% locuri disponibile pentru cei infectați cu noul coronavirus.

Ordinul prevede că managerii unităților sanitare pot solicita direcțiilor de sănătate publică, avizarea unui număr mai mic de paturi alocate asistenței medicale pentru pacienți, cazuri confirmate și suspecte de COVID-19, în două etape, în următoarele condiții: dacă rata de incidență la nivelul județului este mai mică  de 1 caz la 1000 de locuitori și dacă rata de ocupare a paturilor din unitatea sanitară respectivă scade sub 50% în medie săptămânală.

În acest caz, spitalele Covid își reduc capacitatea la jumătate, iar cele suport la 30%.

În etapa a doua a „revenirii la normal” trebuie ca rata de incidență la nivel județean să fie mai mică de 0,5 la mie, iar procentul de ocupare a locurilor să fie tot sub 50%, însă solicitarea trebuie făcută după o lună de la prima înaintată. În această etapă Spitalele Covid vor primi pacienți în limita a 30%, iar cele nonCovid 15%.

Deocamdată încă nu s-a luat o decizie la nivelul unităților sanitare din Gorj. La Spitalul din Târgu Cărbunești a fost solicitată deja modificarea unor circuite și redeschiderea unor secții pentru pacienții neinfectați, însă nu s-a luat până acum o decizie. Secțiile neurologie, chirurgie, ginecologie, pediatrie și medicină internă ar putea fi primele redeschise pentru pacienții non-Covid. Totuși pentru Chirurgie vor fi păstrate câteva paturi și pentru Covid.

În prezent la Cărbunești mai sunt foarte puțini pacienți internați și doar un pat ocupat la Terapie Intensivă.

La Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu încă nu s-a luat o decizie, însă conform Ordinului de Ministru, și-ar putea reduce capacitatea la 30% pentru pacienții infectați cu virusul Sars-Cov-2.

Ieri mai figurau internați doar 7 pacienți la nivelul Secției de Boli Infecțioase și 3 la Terapie Intensivă. Așadar, SJU Târgu Jiu are 43 de paturi libere în prezent, iar dacă totul decurge conform planurilor ar putea rămâne doar 13 paturi destinate celor infectați cu virusul Sars-Cov-2.

Articole similare

Back to top button